Wegańskie ciasto czekoladowe :)

20 października 2018

To ciacho okazało się obłędnie pyszne i bardzo mnie to zaskoczyło, bo nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku i niezwykle udanej struktury, co może być niekiedy problematyczne w ciastach wegańskich. Jest mięciutkie, puszyste, idealnie słodkie i wyraziście czekoladowe. Dodatkiem wzbogacającym jest białko w proszku, oczywiście roślinne od marki Plantforce ze sklepu Siła Roślin. Produkt ten odznacza się wysoką jakością, czystym składem oraz adekwatną i bardzo przystępną ceną. Samo białko jest bardzo smaczne w formie koktajlu i bardzo dobrze sprawdza się w przepisach. Także jeżeli poszukujesz białka w proszku, w wersji roślinnej, z dobrym składem, smakiem i ceną to myślę, że ten produkt może Cię zadowolić. 

Skład tego białka, w wersji kakaowej przedstawia się następująco: białko grochu, białko ryżu brązowego, białko konopi, sproszkowane kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, naturalny aromat, wyciąg ze stewii (glikozydy stewiolowe). Jedna porcja (32 g) dostarcza 21 g białka. 



Składniki:
  • 75 g mąki ryżowej 
  • 75 g mąki owsianej (ja użyłam zmielone na mąkę musli 😊)
  • 40 g białka w proszku o smaku kakaowym (Plantforce - Siła Roślin)
  • 30 g mąki z lnu 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 50 g płynnego oleju kokosowego lub innego 
  • 50 g płynnej melasy z morwy
  • 300 ml mleka sojowego 
  • 100 ml wody gazowanej 
  • szczypta soli 
Dodatki:
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 mały banan 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie o wielkości 20 x 15 cm. 
  3. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 60 minut. 
  4. Gotowe pozostaw do ostygnięcia. Następnie rozsmaruj na wierzchu masło orzechowe, ułóż plasterki banana i posyp wiórkami kokosowymi. 

Wartości odżywcze (dla całego ciasta / dla 1 kawałka, dzieląc na 8 części):
energia: 1815 kcal / 227 kcal
białko: 69 g  / 8,5 g
tłuszcze: 92 g / 11,5 g
węglowodany: 227 g / 28 g

2 komentarze