Ponownie muszę napisać (tak jak ostatnio przy omlecie sernikowym), że to jeden z najlepszych omletów ostatniego czasu 😊 Jest przegenialny w smaku! Obecność gruszki w masie dała na prawdę cudowny efekt końcowy i przez to też omlet nie jest kompletnie suchy, także śmiało można go jeść bez "wierzchnich" dodatków, choć w tym przypadku ja pokusiłam się i dodałam mój ostatnio ulubiony sos na bazie masła z orzechowy nerkowca.
Taki omlet wpisuje się idealnie na jesienne śniadanie.
Taki omlet wpisuje się idealnie na jesienne śniadanie.
Składniki:
- 30 g płatków owsianych (Big Nature)
- 30 g płatków jaglanych (Big Nature)
- 20 g daktyli (Big Nature)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 małe jajko
- 50 ml mleka (ja użyłam sojowe)
- 1 mała gruszka
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (Biga Nature)
Przygotowanie:
- Płatki z daktylami zmiel/zblenduj na możliwie jak najbardziej bezgrudkowy pyłek.
- Następnie wymieszaj z pozostałymi składniki.
- Obierz gruszkę, pokrój w małą kostkę, przełóż do masy i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wlej masę. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 4 minuty, aż na wierzchu pojawi się dużo pęcherzyków. Następnie ostrożnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 3 minuty.
- Podawaj z wybranymi dodatkami, choć sam smakuje równie pysznie. Ja posmarowałam go masłem z orzechów nerkowca, które rozmieszałam z odrobiną mleka sojowego, aby nabrało odpowiedniej, nieco płynnej konsystencji.
Wartości odżywcze (cały omlet, bez dodatków):
energia: 440 kcal
białko: 16 g
tłuszcze: 11 g
Wygląda bajecznie :) Ja teraz często robię omlety, bo łatwo zabrać je na zajęcia :)
OdpowiedzUsuńW sumie to brzmi i wygląda super:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy dodawać owoce do omletów :)
OdpowiedzUsuń