To najlepszy omlet, jaki zrobiłam w ostatnim czasie. Smakuje fenomenalnie! Pachnie cudownie, jak świeżo upieczony, dopiero co wyciągnięty z piekarnika sernik. Ma genialną strukturę, taką mięciutką i delikatną. A z kremowym serkiem waniliowym tworzy przegenialny duet. Koniecznie go zróbcie.
Składniki:
- 60 g dowolnej mąki (ja użyłam akurat z pszenicy durum)
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 łyżka ksylitolu
- 50 ml mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby twaróg był dobrze rozdrobniony.
- Na lekko natłuszczoną i mocno rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty, już bez przykrycia.
- Omleta podałam z serkiem waniliowym, czyli wymieszałam jogurt typu greckiego z ziarenkami z laski wanilii i słodzikiem.
Wartości odżywcze (cały omlet, bez dodatków):
energia: 450 kcal
białko: 33 g
tłuszcze: 13,5 g
węglowodany: 61,5 g
Mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńAle puszysty! Tak mogłabym dzień zaczynać codziennie :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie śniadania na twarogu czy serku wiejskim :)
OdpowiedzUsuńAle on pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńta masa ma być taka mocno gęsta?
OdpowiedzUsuńTego omleta robiłam ponad 2 lata temu, więc nie pamiętam, jaką on miał konsystencję. Zrób zgodnie z przepisem i na pewno Ci wyjdzie.
Usuń