Kolejna odsłona wegańskich placuszków z dodatkiem odżywki białkowej. Tym razem roślinne proteiny pochodzą od marki Pureblendco, które odznaczają się bardzo prostym, krótkim i naturalnym składem. Bazują na białku z konopi, dodatkiem smakowym (np. kakao) oraz słodziku, a dokładnie stewi i to wszystko! Pancakes wyszły bardzo smaczne, słodko-kakaowe, mięciutkie i puszyste. Lubię dodawać do wegańskich potraw mąkę z lnu, która dobrze zastępuje jajko i nadaje daniom przyjemnej konsystencji. Placki są proste w przygotowaniu, nie sprawiają żadnych problemów podczas smażenia. Koniecznie przygotujcie do nich sos orzechowy, który ja zrobiłam na bazie masła z nerkowców. Sos wyszedł przepyszny i na pewno będę go niejednokrotnie powtarzać.
Składniki:
- 50 g mąki orkiszowej
- 10 g mąki z lnu
- 25 g białka wegańskiego o smaku kakaowym (użyłam Pureblendco)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy. Smaż na nieco większym, średnim ogniu aż pojawią się pierwsze pęcherzyki. Kolejno przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
- Gotowe podawaj z wybranymi dodatkami. U mnie maliny (niestety już mrożone) oraz sos z masła z orzechów nerkowca (wymieszałam łyżeczkę masła z mlekiem sojowym, aż powstała odpowiednio płynna konsystencja).
Takich placuszków nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńWygladają pięknie :) Lubię takie pulchniutkie.
OdpowiedzUsuń