Poniższa owsianka należy do jednych z najprostszych i wymaga użycia tylko kilku podstawowych składników, które chyba posiada każda osoba prowadząca zdrową dietę. Jest przepyszna w smaku, przez co chętnie i często do niej powracam. Jak sama nazwa mówi, owsianka jest słodka za sprawą banana i daktyli, także nie ma tu dodatku gotowych, typowych słodzików. A odrobina cynamonu jeszcze bardziej usmacznia ten prosty miks.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Incola)
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 1/2 średniego, dojrzałego banana
- 5 suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Do rondelka przełóż płatki, wlej mleko, wodę, dodaj cynamon, pokrojone na mniejsze kawałeczki daktyle oraz rozgniecionego widelcem banana.
- Gotuj po przykryciem, a kiedy się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj aż uzyskasz preferowaną konsystencję (kilka minut). Od czasu do czasu zamieszaj.
- Możesz podać z wybranymi dodatkami. U mnie pozostały kawałek banana, kilka malin, ponownie cynamon oraz nasionka konopi.
Owsianki to chyba nigdy nam się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuń