Prosta owsianka słodzona bananem i daktylami - przepyszna i bezglutenowa :)

22 października 2018

Poniższa owsianka należy do jednych z najprostszych i wymaga użycia tylko kilku podstawowych składników, które chyba posiada każda osoba prowadząca zdrową dietę. Jest przepyszna w smaku, przez co chętnie i często do niej powracam. Jak sama nazwa mówi, owsianka jest słodka za sprawą banana i daktyli, także nie ma tu dodatku gotowych, typowych słodzików. A odrobina cynamonu jeszcze bardziej usmacznia ten prosty miks. 



Składniki:
  • 50 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Incola)
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody 
  • 1/2 średniego, dojrzałego banana
  • 5 suszonych daktyli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie:
  1. Do rondelka przełóż płatki, wlej mleko, wodę, dodaj cynamon, pokrojone na mniejsze kawałeczki daktyle oraz rozgniecionego widelcem banana.
  2. Gotuj po przykryciem, a kiedy się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj aż uzyskasz preferowaną konsystencję (kilka minut). Od czasu do czasu zamieszaj. 
  3. Możesz podać z wybranymi dodatkami. U mnie pozostały kawałek banana, kilka malin, ponownie cynamon oraz nasionka konopi. 

Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 370 kcal
białko: 11 g
tłuszcz: 6 g
węglowodany: 71,5 g

1 komentarz