Zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka :)

5 października 2018

Bardzo proste danie, łączące kilka składników i nieco więcej przypraw, dzięki którym potrawa nabiera niebywałego aromatu i smaku. Ja przeważnie sypię bardzo dużo różnych przypraw do posiłków, które przygotowuję, zdecydowanie pod tym względem nie ma mowy o minimalizmie. Wybór przypraw wydaje się dla niektórych banałem, po prostu w większości przypadków sięgamy po przyprawę, która akurat jest nam potrzebna, nie zwracając uwagi na żadne dodatkowe elementy. Jeżeli chodzi o mnie i to czym się kieruję podczas zakupu przypraw to zawsze jakość (wg mnie czuć ogromną różnicę pod względem smaku i aromatu, jeżeli chodzi o przyprawy "z dolnej, a górnej półki", aczkolwiek nie zawsze jest to regułą i zdarzają się wyjątki) oraz skład (w przyprawach jednorodnych zazwyczaj nie ma tego problemu, ale już w mieszankach często pojawią się składniki niekorzystne, takie jak wspomagacze smaku czy nawet cukier). Marka Knorr od jakiegoś czasu wprowadziła do swojej oferty przyprawy z dodatkowym, wyraźnym oznaczeniem pochodzenia, na które to okazuje się warto zwrócić także uwagę. Przyprawy te pochodzą bowiem z różnych rejonów świata, tam gdzie mają najlepsze warunki do wzrostu - dzięki temu cechują się intensywnym smakiem i aromatem. Wśród nich są m.in. takie produkty jak pieprz czarny z Wietnamu, papryka słodka i ostra z Hiszpanii, kurkuma z Indii czy tymianek z Polski. I właśnie z udziałem jednorodnych przypraw Knorr przygotowałam poniższe danie, czyli zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka. Całość wyszła przepyszna, aromatyczna, wg mnie idealnie dopracowana w smaku 😁 



Składniki (3-4 porcje):
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 małej dyni Hokkaido 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1 duża marchewka
  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 łyżeczka soli 
  • przyprawy do warzyw: 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku, 
  • 400 g mięsa mielonego z indyka 
  • sól wg preferencji, w zależności czy mięso jest już solone czy nie 
  • przyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka cebuli suszonej

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i marchewkę obierz (dynię Hokkaido się nie obiera), wszystkie warzywa oczyść, umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą, olejem, solą i przyprawami. 
  2. Mięso także wymieszaj z przyprawami. 
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je tylko delikatnie wybranym tłuszczem (ja użyłam oliwy w sprayu). Na dnie ułóż połowę warzyw, następnie rozłóż mięso mielone z indyka i na wierzchu ułóż pozostałe warzywa. 
  4. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 25 minut, a następnie w 180*C przez 20 minut. 
  5. Może być tak, że na spodzie oddzieli się woda, dlatego nie pieczemy potrawy pod przykryciem. Jeżeli mimo tego woda po upieczeniu się pokazała piecz dalej potrawę, ale już przy uchylonych drzwiczkach i ustaw pieczenie tylko od dołu. Odparowanie wody może zająć ok. 10 minut. 

Wartości odżywcze (dla całego dania):
energia: 1350 kcal
białko: 126 g
tłuszcz: 46 g
węglowodany: 120 g

1 komentarz