Bezglutenowe muffinki marchewkowe :)

17 listopada 2018

Pomysł na te muffinki wziął się z tego, że w lodówce znalazłam kilka marchewek, które musiały już być wykorzystane, a dodatkowo w szafce za dużo różnych maseł orzechowych (no straszne rzeczy normalnie! 😂). Zatem połączyłam te dwa składniki wraz z innymi i powstały one - muffinki marchewkowe. Są przepyszne! Leciutkie, idealnie słodkie i zawierają warzywo!


Składniki (12 muffinek):
  • 170 g marchewki (1 duża sztuka)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 10 g nasion chia (1 łyżka)
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 35 g oleju kokosowego (1 czubata łyżka)
  • 50 g miodu
  • 100 g masła migdałowego (Primavika)
  • 2 jajka
  • 50 ml napoju roślinnego/mleka

Przygotowanie:
  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  2. Olej kokosowy, masło migdałowe oraz miód lekko podgrzej, aby składniki tylko się rozpuściły i połączyły. 
  3. Następnie wszystkie składniki połącz w misce dokładnie mieszając za pomocą łyżki. 
  4. Masę wyłóż do foremek na muffinki (po 1 dużej łyżce) i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. 


Wartości odżywcze (1 muffinka):
energia: 164 kcal
białko: 5 g
tłuszcze: 9 g
węglowodany: 19 g

Brak komentarzy

Prześlij komentarz