Pomysł na te muffinki wziął się z tego, że w lodówce znalazłam kilka marchewek, które musiały już być wykorzystane, a dodatkowo w szafce za dużo różnych maseł orzechowych (no straszne rzeczy normalnie! 😂). Zatem połączyłam te dwa składniki wraz z innymi i powstały one - muffinki marchewkowe. Są przepyszne! Leciutkie, idealnie słodkie i zawierają warzywo!
Składniki (12 muffinek):
- 170 g marchewki (1 duża sztuka)
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 10 g nasion chia (1 łyżka)
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 35 g oleju kokosowego (1 czubata łyżka)
- 50 g miodu
- 100 g masła migdałowego (Primavika)
- 2 jajka
- 50 ml napoju roślinnego/mleka
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Olej kokosowy, masło migdałowe oraz miód lekko podgrzej, aby składniki tylko się rozpuściły i połączyły.
- Następnie wszystkie składniki połącz w misce dokładnie mieszając za pomocą łyżki.
- Masę wyłóż do foremek na muffinki (po 1 dużej łyżce) i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.
Wartości odżywcze (1 muffinka):
energia: 164 kcal
białko: 5 g
tłuszcze: 9 g
węglowodany: 19 g
Brak komentarzy
Prześlij komentarz