Placuszki kasztanowe z dynią - bezglutenowe :)

15 listopada 2018

Kasztany i dynia to jedne z symboli jesieni. I tak jak dynię jadam bardzo często, tak kasztanów jadalnych nie próbowałam jeszcze ani razu, ale często za to sięgam po mąkę kasztanową, którą bardzo lubię. Dzisiaj połączyłam te dwa składniki i przygotowałam bezglutenowe placuszki, właśnie na bazie mąki kasztanowej z dodatkiem pure z dyni. Jak zrobić takie pure opisywałam TUTAJ. Placki wyszły bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie. Jak widać są bardzo "puchate", a w smaku dają odczuć lekką słodycz i obecność dyni. 



Składniki:

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz oleju) przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Na lekko natłuszczoną patelnię wlewaj po łyżce masy i smaż na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. 
  3. Podałam z bananem i masłem orzechowym. 

Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 315 kcal
białko: 10 g
tłuszcze: 10 g
węglowodany: 57 g

Brak komentarzy

Prześlij komentarz