Kasztany i dynia to jedne z symboli jesieni. I tak jak dynię jadam bardzo często, tak kasztanów jadalnych nie próbowałam jeszcze ani razu, ale często za to sięgam po mąkę kasztanową, którą bardzo lubię. Dzisiaj połączyłam te dwa składniki i przygotowałam bezglutenowe placuszki, właśnie na bazie mąki kasztanowej z dodatkiem pure z dyni. Jak zrobić takie pure opisywałam TUTAJ. Placki wyszły bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie. Jak widać są bardzo "puchate", a w smaku dają odczuć lekką słodycz i obecność dyni.
Składniki:
- 50 g mąki kasztanowej (Incola)
- 50 g pure z dyni (jak zrobić tutaj)
- 1 jajko
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz oleju) przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na lekko natłuszczoną patelnię wlewaj po łyżce masy i smaż na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony.
- Podałam z bananem i masłem orzechowym.
Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 315 kcal
białko: 10 g
tłuszcze: 10 g
węglowodany: 57 g
Brak komentarzy
Prześlij komentarz