Pieczony pstrąg z warzywami

19 listopada 2018

Zapiekana ryba z warzywami to chyba jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Banalnie prosta w przygotowaniu, dodatkowo szybka i nie wymagająca zbyt dużej ingerencji z naszej strony. Ryba jest soczysta, warzywa miękkie i lekko przypieczone. Można przebierać w rodzajach ryby, ale i także warzywach, tym samym tworząc nowe kombinacje. 




Składniki (2 porcje):
  • 2 świeże pstrągi (po ok. 200 g)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy do ryby: sól, pieprz czarny, tymianek, sok z 1/3 cytryny 
  • przyprawy do warzyw: sól, papryka słodka, mieszanka ziół, czosnek granulowany 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami. 
  2. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżeczką oliwy, wyłóż rybę posypaną solą, pieprzem, tymiankiem oraz polaną pozostałą porcją oliwy i sokiem z cytryny. 
  3. Pomiędzy rybami ułóż warzywa. 
  4. Danie piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku i piecz przez 30 minut. 

Wartości odżywcze 1 porcji:
energia: 540 kcal
białko: 42 g
tłuszcze: 30 g
węglowodany: 28 g

1 komentarz