Zapiekana ryba z warzywami to chyba jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Banalnie prosta w przygotowaniu, dodatkowo szybka i nie wymagająca zbyt dużej ingerencji z naszej strony. Ryba jest soczysta, warzywa miękkie i lekko przypieczone. Można przebierać w rodzajach ryby, ale i także warzywach, tym samym tworząc nowe kombinacje.
Składniki (2 porcje):
- 2 świeże pstrągi (po ok. 200 g)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy do ryby: sól, pieprz czarny, tymianek, sok z 1/3 cytryny
- przyprawy do warzyw: sól, papryka słodka, mieszanka ziół, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżeczką oliwy, wyłóż rybę posypaną solą, pieprzem, tymiankiem oraz polaną pozostałą porcją oliwy i sokiem z cytryny.
- Pomiędzy rybami ułóż warzywa.
- Danie piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku i piecz przez 30 minut.
Wartości odżywcze 1 porcji:
energia: 540 kcal
białko: 42 g
tłuszcze: 30 g
węglowodany: 28 g
Zapach tej rybki z warzywami musi być boski :)
OdpowiedzUsuń