"Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy" jest kontynuacją bestsellera o tytule "Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?", którą niedawno recenzowałam. Więcej o niej znajdziesz tutaj. Podobnie, jak poprzednio książka została wydana przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Autorką jest Joanna Dronka-Skrzypczak
Wydanie estetyczne i zadowalające pod tym względem. Jak na książkę z przepisami przystało zawiera dużo barwnych zdjęć do niemalże wszystkich potraw. Oprócz tego same treści nie są zwyczajnie czarno-białe, a także i w tym przypadku zastosowano kolorowe czcionki. Projekt okładki zbliżony do "Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?", co uważam za bardzo dobry zabieg, gdyż czytelnik od razu może podejrzewać, że jest to właśnie jej kontynuacja.
Typ okładki: miękka
Ilość stron: 192
Książka nie zaczyna się od razu od przepisów, bo na początkowych stronach zawarto dodatkowo przydatne informacje odnośnie diety w chorobach autoimmunologicznych. Jest krótki wstęp o tym, jak prawidłowo czytać tę książkę oraz rozwinięto oznaczenia przypisane do receptur. Dalej znajdziesz sporo informacji o produktach, które zawsze warto mieć w swojej kuchni, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Autorka zamieściła też tabelki z zamiennikami niektórych produktów, co z pewnością wiele ułatwia i daje więcej możliwości w kuchni. Po krótkim, teoretycznym wstępie przechodzimy do przepisów. Podzielono je na kilka kategorii, a wśród nich: śniadania, lunche, zupy, dania obiadowe, słodkości, sosy czy przepisy idealnie wpasowujące się na świąteczne potrawy. Przepisy bazują na składnikach bezglutenowych oraz bezmlecznych, a dlaczego tak, tego dowiecie się z pierwszej części, która stanowi kompendium wiedzy teoretycznej o chorobach autoimmunologicznych. Potrawy są różnorodne, jedne łatwiejsze, a inne nieco złożone, aczkolwiek w dalszym ciągu myślę, że z pewnością każdy sobie poradzi z przygotowaniem. Bo ogólnie rzecz biorąc są to łatwe i szybkie receptury. Gotowe dania na zamieszczonych zdjęciach prezentują się smakowicie. Dodatkowo niektóre przepisy zostały opatrzone, oprócz składników i dokładnego sposobu przygotowania w bonusowe informacje odnośnie tego dania. Są to np. porady na co zwrócić uwagę albo jaki można zastosować zamiennik konkretnego składnika. Ostatnie strony książki przeznaczono na własne notatki.
Podsumowując, myślę, że "Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy" może być pomocna osobom będącym na specjalistycznych dietach, w których w celu poprawy zdrowia i samopoczucia rezygnuje się z glutenu i nabiału. Ale i nie tylko, ponieważ z zamieszczonego zbioru przepisów może korzystać każdy, tym samym wprowadzając do swojej diety różnorodność i zdrowe składniki. Książka nie jest nadto obszerna, ale z pewnością dostarcza cennych informacji. Pokazuje jak zdrowo gotować i komponować zbilansowane posiłki, tym samym w jaki sposób łączyć składniki, aby stworzyć smaczne, zdrowe i wartościowe potrawy mogące znaleźć zastosowanie w dietach chorób autoimmunologicznych.
Dla osób chcących zmienić swoją dotychczasową dietę taka książka może się przydać :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że książka przypadła Ci do gustu:) Mam nadzieję, że wyczarujesz z niej wiele pysznych dań. Po inspirację zapraszam też do siebie na www.dietaeliminacyjna.pl
OdpowiedzUsuń