Niezwykle proste ciasto, które wymaga tylko wymieszania potrzebnych składników i ułożenia na wierzchu pokrojonych jabłek. Bardzo dobre, intensywnie cynamonowo-korzenne. Być może lekko spieczone i mimo, że nie było to problemem to uwzględniłam to w podanym poniżej czasie, także nie powinno dać takiego efektu przy następnym pieczeniu.
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g melasy z morwy
- 100 g masła orzechowego
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 4 dużej jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny oraz 1 łyżeczką przyprawy do piernika.
- Do miski przełóż wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka.
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35-40 minut.
Wartości odżywcze dla kawałka 1/15:
energia: 205 kcal
białko: 6,5 g
tłuszcze: 5,5 g
węglowodany: 33 g
Brak komentarzy
Prześlij komentarz