Proste ciasto z jabłkami z zdrowszej wersji

3 grudnia 2018

Niezwykle proste ciasto, które wymaga tylko wymieszania potrzebnych składników i ułożenia na wierzchu pokrojonych jabłek. Bardzo dobre, intensywnie cynamonowo-korzenne. Być może lekko spieczone i mimo, że nie było to problemem to uwzględniłam to w podanym poniżej czasie, także nie powinno dać takiego efektu przy następnym pieczeniu. 



Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej 
  • 200 g mąki jaglanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g melasy z morwy 
  • 100 g masła orzechowego 
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej 
  • 4 dużej jabłka 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny oraz 1 łyżeczką przyprawy do piernika. 
  2. Do miski przełóż wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  3. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka. 
  4. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35-40 minut. 

Wartości odżywcze dla kawałka 1/15:
energia: 205 kcal 
białko: 6,5 g 
tłuszcze: 5,5 g 
węglowodany: 33 g 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz