RECENZJA - Insulinooporność w polskiej kuchni

5 grudnia 2018

To już trzecia książka Wydawnictwa Feeria z serii poruszającej temat insulinooporności. Autorki to dietetyk Magdalena Makarowska oraz ekspertka w zakresie insulinooporności Dominika Musiałowska. Na wstępie przypomnę jeszcze wcześniejsze wydania - pierwsza lektura poruszała teoretyczne, ale i też praktyczne treści dotyczące tej jednostki chorobowej, z kolei druga skupiła się na jednym konkretnym obszarze, a mianowicie diecie. Najnowsza, czyli "Insulinooporność w polskiej kuchni", jak można się domyśleć jest książką kulinarną, łączącą także trochę wiedzy teoretycznej, głównie pokazującą jak gotować tradycyjnie, zachowując jednocześnie zgodność z zasadami żywienia w insulinooporności. 


Książka wydawana jest w podobny sposób, co pozostałe serie. Barwna, czytelna, oczywiście z mnóstwem zdjęć zamieszczonych potraw. Zastosowany układ sprzyja przyjemnemu czytaniu i odnajdywaniu konkretnych treści, w tym oczywiście przepisów na określone pory dnia czy specjalne okazje. 

Typ okładki: miękka
Ilość stron: 350
Bibliografia: obecna, bez przypisów


Tak jak wspominałam na początku oprócz przepisów w książce znajdziesz też sporo wiedzy na temat insulinooporności, diety i zdrowej kuchni. Pierwsze rozdziały napisane przez Dominikę Musiałowską charakteryzują jednostkę chorobową, jaką jest insulinooporność. Znajdziesz tu najważniejsze informacje, porady, ciekawe tematy powiązane. Część treści pochodzi z pierwszej lektury "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie", ale oczywiście są też nowe teksty. Kolejno przechodzimy do części teoretycznej Magdaleny Makarowskiej, która to porusza temat zdrowej kuchni. W tej części poznasz m.in. w jaki sposób oblicza się zapotrzebowanie energetyczne, dowiesz się jakie porządki warto zrobić w swojej kuchni, jakie produkty włączyć do swojej diety, a jakie wyeliminować. Jest też kilka wyjaśnionych mitów dietetycznych, dotyczących kawy, cukru czy soli.

Po tych dwóch częściach przechodzimy do głównego tematu książki, a więc przepisów opartych na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Receptury podzielono na kilka kategorii, jak śniadania, II śniadania, obiady, zupy, dania jarskie, kiszone warzywa, zdrowe desery i wiele więcej. Muszę przyznać, że różnorodność jest przeogromna. Przepisów jest mnóstwo, są bardzo ciekawe, niekiedy oryginalne. Oczywiście, co jest istotne nawiązują one do tradycyjnej, polskiej kuchni, z tą zmianą, że są odpowiednio zmodyfikowane, aby idealnie wpasowały się w schemat żywienia osób z insulinoopornością. Bardzo podoba mi podanie informacji odnośnie tego, ile porcji posiada dana potrawa, a także jakie ma wartości odżywcze, czyli kalorie, białka, tłuszcze oraz węglowodany. W książce znajdziesz przepisy na domowe chleby, pasty kanapkowe, paszteciki, wędliny, ketchup, omlety, placuszki, naleśniki, sałatki, koktajle, różne kotlety, zapiekanki, różne sposoby na przygotowanie kurczaka, ryby, gołąbki, gulasze, surówki, zupy, leczo, dania na specjalne okazje, muffinki, sernik, ciasto tiramisu i wiele wiele więcej. Na prawdę jest tych receptur bardzo dużo. 

Na końcowych stronach znajdziesz kalendarz na 12 miesięcy do samodzielnego wypełniania. Prowadzenie tego kalendarza polega na zaznaczaniu wykonanych danego dnia zadań, a są to np. warzywa w każdym posiłku, ponad 7 tys. kroków, nie mniej niż 7 godzin snu czy chwila dla siebie. Jest to pewna forma sprawdzania siebie, swoich działań w kierunku zdrowej diety i w jakimś stopniu motywacja do podejmowania zdrowych nawyków, które warto wprowadzić do swojego życia. 


Podsumowując, myślę że książka "Insulinooporność w polskiej kuchni" może być bardzo dobrą inspiracją do przygotowywania zdrowych potraw w każdej kuchni. Nie tylko kuchni osób zmagających się z insulinoopornością, ale każdego z nas, bo z zaproponowanych przepisów mogą skorzystać wszyscy, choć faktycznie szczególnie osoby będące na dietach z niskim indeksem glikemicznym mogą być najbardziej usatysfakcjonowane. Świetny pomysł, że przedstawione przepisy nawiązują do polskiej kuchni, do tradycyjnych potraw, od których ciężko niektórym odejść. A książka pokazuje, że nie trzeba rezygnować z ulubionych dań, a jedynie je zmodyfikować, co ja sama także praktykuję i staram się przekazywać innym. Oprócz smakowicie wyglądających receptur znajdziesz także trochę wiedzy na temat samej insulinooporności czy zdrowego stylu życia. Dużo porad, wskazówek, praktycznych informacji, z których z pewnością skorzystasz i rzeczywiście wykorzystasz w swojej kuchni, diecie, stylu życia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz