Proste ciasto owsiane - wegańskie i bezglutenowe

22 stycznia 2019

Ciasto jest na prawdę bardzo proste, bo wystarczy połączyć ze sobą kilka podstawowych składników. Proszki superfoods od Unicornsuperfood służą tu głównie za barwnik, w mniejszym stopniu za smak, dlatego oczywiście można je pominąć lub dodać inne owoce w formie liofilizowanej. Ciacho jest kleiste, wilgotne, mięciutkie. Bardzo delikatne. Można je zajadać jako po prostu ciasto, ale także owsiankę w wersji pieczonej. 




Składniki:

Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmiel z kawałkiem strąka wanilii na drobną mączkę. 
  2. Rozdziel na 3 części i do każdej dodaj po łyżce różnego mixu superfoods i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.  
  3. W blenderze zmiksuj mleko z bananem na koktajl i dodaj po równo do każdej z 3 mieszanek. 
  4. Do każdej masy dodaj też 2 łyżki oleju kokosowego. 
  5. Każdą masę dokładnie wymieszaj. 
  6. Formę (u mnie mini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej po kolei każdą z mas. 
  7. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. 
  8. Gotowe ciacho możesz posmarować masłem orzechowym i dodać plasterki banana. 

Wartości odżywcze (bez masła orzechowego i banana na wierzchu):
energia: 1575 kcal
białko: 33 g
tłuszcze: 71 g
węglowodany: 201 g
błonnik: 19 g

1 komentarz