Ciasto jest na prawdę bardzo proste, bo wystarczy połączyć ze sobą kilka podstawowych składników. Proszki superfoods od Unicornsuperfood służą tu głównie za barwnik, w mniejszym stopniu za smak, dlatego oczywiście można je pominąć lub dodać inne owoce w formie liofilizowanej. Ciacho jest kleiste, wilgotne, mięciutkie. Bardzo delikatne. Można je zajadać jako po prostu ciasto, ale także owsiankę w wersji pieczonej.
Składniki:
- 210 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1/3 laski wanilii (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka Tropicana Blend (Unicorn Superfoods)
- 1 łyżka Alkalising Blend (Unicorn Superfoods)
- 1 łyżka Antioxidant Blend (Unicorn Superfoods)
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 250 ml napoju roślinnego
- 200 g banana
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmiel z kawałkiem strąka wanilii na drobną mączkę.
- Rozdziel na 3 części i do każdej dodaj po łyżce różnego mixu superfoods i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- W blenderze zmiksuj mleko z bananem na koktajl i dodaj po równo do każdej z 3 mieszanek.
- Do każdej masy dodaj też 2 łyżki oleju kokosowego.
- Każdą masę dokładnie wymieszaj.
- Formę (u mnie mini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej po kolei każdą z mas.
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut.
- Gotowe ciacho możesz posmarować masłem orzechowym i dodać plasterki banana.
Wartości odżywcze (bez masła orzechowego i banana na wierzchu):
energia: 1575 kcal
białko: 33 g
tłuszcze: 71 g
węglowodany: 201 g
błonnik: 19 g
Ale fajne kolorowe ciacho :)
OdpowiedzUsuń