Owsianka jogurtowa - wegańska i bezglutenowa

16 stycznia 2019

Dość sporadycznie kupuję jogurty sojowe, ponieważ ich smak nie do końca mi odpowiada. Myślę, że niektórzy z Was się ze mną zgodzą, że odznaczają się lekko "kartonowym" posmakiem 😂 W każdym razie sam jogurt sojowy może nie jest wybitnie smaczny, ale w połączeniu z innymi składnikami może stworzyć pyszne "coś". I u mnie tym pysznym "cosiem" okazała się poniższa owsianka. Jest banalnie prosta, a do jej przygotowania potrzebujesz jedynie 3 składników. Sprawdź, co wchodzi w jej skład i koniecznie przygotuj sobie jedną z najsmaczniejszych i zarazem bardzo kremowych owsianek. 


Składniki:
  • 40 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 160 g jogurtu sojowego 
  • 20 g białka wegańskiego o smaku czekoladowym (Siła Roślin - Plantforce)
  • dodatki: masło orzechowe, suszone banany, maliny, nasiona konopi 

Przygotowanie:
  1. Płatki zalej wrzątkiem do zakrycia. Odstaw na ok. 15 minut, aby wsiąknęły wodę i ostygły. 
  2. Następnie wymieszaj z jogurtem oraz białkiem czekoladowym. 
  3. Gotową owsiankę podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 330 kcal
białko: 25 g
tłuszcze: 8 g
węglowodany: 40 g
błonnik: 4,2 g

2 komentarze