To czekoladowe ciasto smakuje przecudownie! Jest to jedno z najlepszych ciast w wersji wegańskiej, jakie udało mi się upiec. Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go próbować. Każda warstwa jest idealnie dopracowana, przez co razem tworzą przesmaczną całość. Tak dobry efekt udało mi stworzyć także dzięki roślinnym produktom na bazie kokosa marki Nature's Charm. Ich kokosowe mleczko skondensowane nadało pysznej słodyczy ciastu czekoladowemu, a produkty takie jak sos karmelowy czy bita śmietanka perfekcyjnie dopełniły smak jako dodatki na wierzchu 😍
Składniki:
- 250 g płatków pszennych
- 100 g mąki z tapioki
- 70 g kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 250 g wody gazowanej
- 200 g mleka skondensowanego kokosowego (Nature's Charm)
- 100 g masła migdałowego
- 50 g cukru kokosowego
- 150 g banana
- 150 g jabłka
- 1 łyżka octu kokosowego
Dodatkowo:
- sos karmelowo-maślany na bazie kokosa (Nature's Charm)
- kokosowa śmietanka do ubijania (Nature's Charm)
- czekolada
- Płatki pszenne zmiel na mąkę. Wymieszaj w misce z pozostałym suchymi składnikami, czyli mąką z tapioki, kakaem, proszekiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem kokosowym oraz solą.
- W blenderze zmiksuj na gładką masę banana, jabłko, mleko skondensowane kokosowe, wodę gazowaną oraz ocet.
- Do suchych składników dodaj mokre wraz z masłem migdałowym. Całość dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę (u mnie o wymiarach 21,5 x 21,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
- Ostygnięte ciasto posmaruj sosem karmelowym, na to wyłóż ubitą śmietankę kokosową, a cały wierzch posyp startą czekoladą.
Jest czekolada to pewnie bym zajadał :D
OdpowiedzUsuńStruktura jest wręcz idealnie w naszym guście :)
OdpowiedzUsuń