Złota owsianka

29 stycznia 2019

Kurkuma to nie tylko zwyczajna przyprawa, dzięki której nasze posiłki nabierają żółtych kolorów. Kurkuma to przede wszystkim bogactwo cennych składników i właściwości zdrowotnych. Dzięki obecności kurkuminy i działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, a także przeciwnowotworowym znajduje zastosowanie w zapobieganiu oraz leczeniu wielu chorób. Kurkuma dostarcza także pewnych ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód oraz witamin: B1, B2, B3, C. Ja kurkumę bardzo lubię i najczęściej dodaję ją do zup. Tym razem pokusiłam się na przygotowanie z jej udziałem owsianki. I choć nie dodałam czystej kurkumy to z powodzeniem można takiej użyć. Owsianka wychodzi intensywnie żółta, o oryginalnym smaku, a wraz z dodatkami tworzy pyszny pomysł na śniadanie. 




Składniki (1 porcja):

Przygotowanie:
  1. Do rondelka przesyp płatki, dodaj proszek latte, cukier kokosowy. Zalej mleczkiem kokosowym oraz wodą. 
  2. Gotuj pod przykryciem do momentu uzyskania preferowanej konsystencji. Od czasu do czasu zamieszaj podczas gotowania. 
  3. Gotową owsiankę podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Skład CURCUMA VANILLA LATTE od marki Terrasana, którą użyłam zamiast zwykłej kurkumy kurkuma (54%), cynamon cejloński, kakao, imbir, wanilia (5%), lukrecja, pieprz czarny

Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 329 kcal
białko: 7 g
tłuszcze: 15 g
węglowodany: 39 g
błonnik: 5 g

2 komentarze