Czekoladowy budyń proteinowy

17 lutego 2019

Budyń jaglany to bardzo uniwersalne danie. Może być pysznym deserem, słodkim śniadaniem, przekąską, posiłkiem na wynos, a nieco bardziej rozrzedzony odżywczym koktajlem. Pomysłów jest wiele, podobnie jak sposobów przygotowania i miksowania różnych składników. Ja tym razem postawiłam na wersję wzbogaconą białkiem roślinnym, z dodatkiem czekolady i banana. Finalnie wyszła przepyszna, intensywnie czekoladowa i bardzo kremowa konsystencja.




Składniki (1 porcja):
  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 1/2 banana
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 125 ml wody
  • 125 ml napoju ryżowego 
  • 20 g czekoladowego białka roślinnego (Siła Roślin | Plantforce)
  • 1 łyżeczka masła migdałowego 

Przygotowanie:
  1. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w rondelku, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Następnie zalej 125 ml wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. 
  2. Ugotowaną kaszę pozostaw pod przykryciem, aby doszła i lekko ostygła (to jest ok. 20 minut).
  3. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką konsystencję. 
  4. Podałam z kawałkiem banana i posiekaną czekoladą. 

Wartości odżywcze bez dodatków na wierzchu:
energia: 486 kcal
białko: 22 g
tłuszcze: 14 g
węglowodany: 70 g
błonnik: 4 g


1 komentarz

  1. Do takiej czekoladowej miseczki lubimy też dodać jakiś akcent kwaśno-słodkich owoców jak wiśnia czy porzeczka :)

    OdpowiedzUsuń