Budyń jaglany to bardzo uniwersalne danie. Może być pysznym deserem, słodkim śniadaniem, przekąską, posiłkiem na wynos, a nieco bardziej rozrzedzony odżywczym koktajlem. Pomysłów jest wiele, podobnie jak sposobów przygotowania i miksowania różnych składników. Ja tym razem postawiłam na wersję wzbogaconą białkiem roślinnym, z dodatkiem czekolady i banana. Finalnie wyszła przepyszna, intensywnie czekoladowa i bardzo kremowa konsystencja.
Składniki (1 porcja):
- 50 g kaszy jaglanej
- 1/2 banana
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 125 ml wody
- 125 ml napoju ryżowego
- 20 g czekoladowego białka roślinnego (Siła Roślin | Plantforce)
- 1 łyżeczka masła migdałowego
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w rondelku, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Następnie zalej 125 ml wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Ugotowaną kaszę pozostaw pod przykryciem, aby doszła i lekko ostygła (to jest ok. 20 minut).
- Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką konsystencję.
- Podałam z kawałkiem banana i posiekaną czekoladą.
Wartości odżywcze bez dodatków na wierzchu:
energia: 486 kcal
białko: 22 g
tłuszcze: 14 g
węglowodany: 70 g
Do takiej czekoladowej miseczki lubimy też dodać jakiś akcent kwaśno-słodkich owoców jak wiśnia czy porzeczka :)
OdpowiedzUsuń