Tofu najlepiej smakuje mi w wersji na słodko, bo na słono wyszedł mi smaczny jedynie kilka razy 😢 Dlatego też jak mam tofu to zdecydowanie wolę zrobić z jego udziałem coś słodkiego. I tak też padło na krem czekoladowy. Kiedyś już robiłam podobny krem (przepis tutaj), który był równie pyszny, także zachęcam do sprawdzenia receptury. Ten z kolei jest mega kremowy, puszysty, mocno czekoladowy i słodziutki. Ma idealną konsystencję, która świetnie sprawdza się do smarowania placuszków, omletów, naleśników, pieczywa, niczym popularny krem orzechowo-kakaowy. Tak przygotowane tofu może posłużyć także jako deser lub dodatek do innych potraw, np. do owsianki czy jako nadzienie do muffinek. Polecam, jest przepyszny 😍
Składniki:
- 200 g naturalnego tofu
- 15 g kakao (Terrasana)
- 30 g cukru kokosowego (Terrasana)
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 30 g masła migdałowego (Terrasana)
- 100 ml mleczka kokosowego (Terrasana)
- dodatek - trufle w czekoladzie (Terrasana)
Przygotowanie:
- Tofu odsącz z nadmiaru wody.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Chłodź w lodówce przez kilka godzin, dzięki czemu krem stężeje i będzie gęstszy.
Ta konsystencja kremu jest boska <3
OdpowiedzUsuń