Ta kremowa masa widoczna na zdjęciu powinna być już wystarczająca, aby zachęcić Was do przygotowywania jaglanych wersji budyniu. Ja tym razem zrobiłam wariant owocowy, a dokładnie truskawkowy, który dodatkowo wzbogaciłam porcją masła orzechowego.
Składniki (1 porcja):
- 50 g kaszy jaglanej
- 125 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła orzechowego (użyłam Active od Primavika)
- 175 g truskawek
- 2 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w rondelku, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Następnie zalej 125 ml wody i gotuj ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Ugotowaną kaszę pozostaw pod przykryciem, aby doszła i lekko ostygła (to jest ok. 20 minut).
- Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką konsystencję.
- Podałam z truskawkami, chipsami kokosowymi i syropem daktylowym
Wartości odżywcze bez dodatków:
energia: 486 kcal
białko: 22 g
tłuszcze: 14 g
węglowodany: 70 g
Matulu jak my przepadamy wręcz za taką kremową konsystencją <3
OdpowiedzUsuń