Okres letni zbliża się wielkimi krokami, już niedługo powoli będą pojawiać się świeże, sezonowe warzywa. I w związku z tym postanowiłam przygotować lekką sałatkę grecką z dodatkiem przepysznego sosu balsamicznego. Uwielbiam sałatki, wszelkie świeże zielone liście, mnóstwo warzyw i do tego oczywiście dobry dressing. Ta sałatka należy do jednych z moich ulubionych. Jest przepyszna, lekka i orzeźwiająca.
Sos balsamiczny, który stworzyłam specjalnie do tej sałatki bazuje na kilku podstawowych składnikach, ale jeden znacząco się wyróżnia i jest to daktylowy ocet balsamiczny. Oczywiście można użyć standardowego octu, aczkolwiek zachęcam do spróbowania tego wykonanego z daktyli. Genialna jakość, co przekłada się na świetny smak - delikatny, lekko słodki, idealnie komponujący się w różnych dressingach. Zdecydowanie polecam!
Składniki (1 porcja):
- 50 g mixu sałat
- 50 g sera feta
- 25 g kaszy jaglanej
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli
- szczypta oregano
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie podprażaj w rondelku przez kilka minut, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodą, około 15 minut. Kolejno odstaw na 10 minut, aby doszła.
- W międzyczasie pokrój warzywa, a także przygotuj sos mieszając wszystkie potrzebne składniki.
- Na liściach sałaty wyłóż kaszę, dodaj warzywa i pokruszoną fetę, całość polej sosem balsamicznym.
Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):
energia: 330 kcal
białko: 13 g
tłuszcze: 15 g
węglowodany: 38 g
błonnik: 4,5 g
Mamy ostatnio fazę na takie wiosenne sałatki :)
OdpowiedzUsuń