Lekka sałatka grecka z sosem balsamicznym

21 marca 2019

Okres letni zbliża się wielkimi krokami, już niedługo powoli będą pojawiać się świeże, sezonowe warzywa. I w związku z tym postanowiłam przygotować lekką sałatkę grecką z dodatkiem przepysznego sosu balsamicznego. Uwielbiam sałatki, wszelkie świeże zielone liście, mnóstwo warzyw i do tego oczywiście dobry dressing. Ta sałatka należy do jednych z moich ulubionych. Jest przepyszna, lekka i orzeźwiająca. 

Sos balsamiczny, który stworzyłam specjalnie do tej sałatki bazuje na kilku podstawowych składnikach, ale jeden znacząco się wyróżnia i jest to daktylowy ocet balsamiczny. Oczywiście można użyć standardowego octu, aczkolwiek zachęcam do spróbowania tego wykonanego z daktyli. Genialna jakość, co przekłada się na świetny smak - delikatny, lekko słodki, idealnie komponujący się w różnych dressingach. Zdecydowanie polecam!



Składniki (1 porcja):
  • 50 g mixu sałat
  • 50 g sera feta
  • 25 g kaszy jaglanej
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 cebuli czerwonej
Sos balsamiczny:
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy 
  • szczypta soli 
  • szczypta oregano

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie podprażaj w rondelku przez kilka minut, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodą, około 15 minut. Kolejno odstaw na 10 minut, aby doszła.
  2. W międzyczasie pokrój warzywa, a także przygotuj sos mieszając wszystkie potrzebne składniki. 
  3. Na liściach sałaty wyłóż kaszę, dodaj warzywa i pokruszoną fetę, całość polej sosem balsamicznym.

Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):
energia: 330 kcal
białko: 13 g
tłuszcze: 15 g
węglowodany: 38 g
błonnik: 4,5 g

1 komentarz