Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności

13 marca 2019

Początkowo nie planowałam tego wpisu, ale po otrzymaniu przesyłki i dokładnym zapoznaniu się z każdym produktem od razu zmieniłam zdanie i postanowiłam, że muszę Wam dokładnie przedstawić ofertę godnej polecenia marki Pięć Przemian. Ich produkty oprócz świetnych składów, naturalnych surowców, genialnego smaku odznaczają się jeszcze niebywałą oryginalnością i praktycznością. Już na samym wstępie zachęcam do spróbowania ich asortymentu, a zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z moją opinią. Poniżej znajdziecie dokładne recenzje wszystkich produktów, które zdecydowałam się zamówić - wartości odżywcze, skład, a także ocenę smakową. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 😊




Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, suszone jagody goji 6%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska

Podobną mieszankę, tylko w innej wersji smakowej próbowałam już jakiś czas temu i byłam bardzo zadowolona (więcej możesz poczytać tutaj). Także wiedziałam, że z tą będzie podobnie i się nie myliłam. Wypiekanie chleba jest banalnie proste, bo wystarczy jedynie wymieszać mix z wodą i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Chlebek jest bardzo smaczny, delikatny, kroi się bez żadnych zastrzeżeń. Według mnie może dobrze zastępować zwykłe pieczywo. Mieszanka ta, jak i zresztą duża część produktów Pięć Przemian jest bezglutenowa. Podsumowując, jak najbardziej zachęcam do spróbowania. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 402 kcal
Tłuszcz: 18 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g
Węglowodany: 38 g
w tym cukry: 4,6 g
Białko: 14 g
Błonnik: 17 g
Sól: 1,6 g



Składniki ⇾ erytrytol (substancja słodząca) 100%

Erytrytol należy do substancji słodzących z grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Odznacza się zerowym indeksem glikemicznym, a także nie zawiera kalorii. Można stosować go do słodzenia, gotowania i pieczenia. Jest trochę mniej słodki niż cukier, bo jego słodkość w porównaniu do białego cukru to ok. 75%.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 0 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,78 g
w tym cukry: 0 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe: 99,78 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g


Składniki ⇾ płatki owsiane bezglutenowe 50%, daktyle suszone, ziarno słonecznika, czekolada gorzka bez cukru*, figa suszona, banan suszony, siemię lniane, czarna porzeczka liofilizowana.

*Składniki czekolady ⇾ (miazga kakaowa 60%, substancja słodząca (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%) tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), aromat waniliowy

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musli, a jeszcze bardziej granole. Jednak z uwagi na niską jakość tego typu produktów dostępnych w sklepach przygotowuję je samodzielnie w domu. W ten sposób zdecydowanie ograniczam bądź całkowicie eliminuje udział cukru, tłuszczu, składników nienaturalnych. Poniższe musli jest bardzo dobre, zważywszy na skład i smak. Jak widać pozbawione jest cukru białego, także trzcinowego, posiada niewielką ilość tłuszczu, nie ma konserwantów, wspomagaczy smaku itp. Jest bardzo smaczne, lekko kwaskowe za sprawą porzeczek i subtelnie słodkie, dzięki suszonym owocom oraz kawałkom czekolady. Zatem jeżeli szukasz dobrego musli to te jak najbardziej mogę polecić. W ofercie znajdziesz jeszcze dwa dodatkowe warianty smakowe. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 371 kcal
Tłuszcz: 11,51 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,57 g
Węglowodany: 51,74 g 
w tym cukry: 15,93 g
alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 1,91 g 
Błonnik: 11,84 g
Białko: 10,12 g
Sól: 0,03 g



Składniki ⇾ płatki owsiane bezglutenowe, wiórki kokosowe, daktyle suszone, siemię lniane złote, słonecznik łuskany, ksylitol (substancja słodząca), czarna porzeczka liofilizowana 2,5%, kurkuma, sól himalajska, kardamon

Tego produktu byłam bardzo ciekawa. Po pierwsze bardzo spodobał mi się skład tej mieszanki, a po drugie łatwość w przygotowaniu, ponieważ do masy wystarczy dodać jedynie rozgniecione banany. Batony są zatem i bezglutenowe, ale także i wegańskie. Ponad to bez cukru. Gotowe batony wychodzą przepyszne! Nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku. Są słodziutkie, wyraźnie bananowe, czuć lekką kwaskowatość od porzeczki. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku bardziej miękkie. Jak dla mnie super produkt.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 289 kcal
Tłuszcz: 12 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5 g
Węglowodany: 39 g
w tym cukry: 14 g
Błonnik: 9 g
Białko: 6,7 g
Sól: 0,27 g



Składniki ⇾ mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka owsiana bezglutenowa, maranta trzcinowa, tapioka, ksylitol (substancja słodząca), sól himalajska, kurkuma, kardamon

Mieszanka jest świetnym rozwiązaniem, aby uzyskać smaczne i bezglutenowe naleśniki, przy tym nie głowiąc się jaką dobrać proporcję poszczególnych składników, aby efekt był zadowalający. Przygotowuje się je bardzo prosto, bo wystarczy wymieszać miks z wybranym płynem i jajkiem (jajo można pominąć, jeżeli chcemy by naleśniki były wegańskie). Nie stwarzają żadnych problemów podczas smażenia. Wychodzą bardzo smaczne. Podoba mi się ich złocisty kolor, który powstał dzięki dodatku kurkumy. Zdecydowanie polecam.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 123 kcal
Tłuszcz: 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 22 g
w tym cukry: 1,8 g
Błonnik: 3,3 g
Białko: 3,8 g
Sól: 0,5 g

*wartość odżywcza produktu wyliczona dla przepisu składającego się z mieszanki, 250 ml mleka, 250 ml wody i 1 jajka.


Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, ksylitol (substancja słodząca), przyprawy, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska

Ponownie bardzo udany produkt. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy w pełni zadowalający. Racuchy wychodzą smaczne, mięciutkie i puszyste. W ramach urozmaicenia, do ciasta możesz dodać pokrojone jabłka lub inne wybrane owoce. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 345 kcal
Tłuszcz: 6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 65 g
w tym cukry: 1 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe: 13 g 
Błonnik: 7,3 g
Białko: 8,8 g
Sól: 0,6 g



Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, burak suszony 11%, pasternak suszony 7,5%, cebula suszona, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska, kurkuma, estragon, kardamon, pieprz

Pomysł na te placuszki uważam za bardzo fajny, nie tylko dlatego, że mają fantastyczny kolor, ale także za ich wytrawny smak, dzięki czemu można je dodać do posiłku na przykład obiadowego. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, bo wystarczy dodać jajko i kefir lub wodę albo tylko wodę i przygotować je na sposób wegański. Placuszki są niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Czuć, że faktycznie są wytrawne, ale kompletnie nie czuć soli, co dla mnie jest dużym atutem. Buraczek jest raczej słabo wyczuwalny, za to przebija się lekko cebulka. Ogólnie podsumowuje je bardzo dobrze i szczerze polecam.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 374 kcal
Tłuszcz: 4,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 73 g
w tym cukry: 15 g 
Białko: 10 g
Sól: 2 g



Składniki ⇾ płatki owsiane 100%

Płatki owsiane to u mnie obowiązkowy produkt w kuchni. Oprócz standardowej owsianki posiadają wiele innych zastosowań. Można z nich zrobić batoniki owsiane, ciasteczka, ciasta, zmielić na mąkę i przygotować naleśniki, omlety czy placuszki. Płatki owsiane są źródłem magnezu, cynku, żelaza, wapnia, potasu i witamin z grupy B (głównie B1, B6). To także skarbnica błonnika pokarmowego, a szczególnie frakcji rozpuszczalnej, która zapobiega zaparciom, zwiększa uczucie sytości czy wykazuje pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów jelita grubego. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 368 kcal
Tłuszcz: 7,0 g
w tym nasycone: 1,0 g
Węglowodany: 60,5 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 8,3 g
Białko: 10,3 g
Sól: 0,003 g



Składniki ⇾ mąka owsiana 100%

Jedna z moich ulubionych, jak nie najulubieńszych mąk. Sprawdza się w większości przepisów, zarówno tych na słodki, jak i słono. Taka gotowa mąka wiele ułatwia w praktyce, aczkolwiek jeżeli jej akurat nie posiadam to zwyczajnie mielę sobie płatki owsiane. Mąka owsiana, podobnie jak płatki odznacza się bogactwem witamin, składników mineralnych oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Warto wprowadzić ją do swojej diety.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 353 kcal
Tłuszcz: 6,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g
Węglowodany: 67 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 13 g
Sól: 0 g



Składniki ⇾ daktyle suszone BIO 100%

Suszone daktyle to podstawowy składnik wszelkich surowych słodkości, jak kulki energetyczne, batoniki czy ciasta. Ze względu na dużą słodycz z powodzeniem można nimi osłodzić owsiankę, budyń jaglany czy zrobić sos karmelowy. Zastosowań ma wiele, wszystko zależy od naszej kreatywności. Suszone daktyle bogate są w potas, żelazo, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Kupując daktyle warto zwrócić uwagę na ich skład, ponieważ często mogą być konserwowane. Te ze sklepu Pięciu Przemian są pochodzenia ekologicznego i oczywiście nie są siarkowane.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 294 kcal
Tłuszcz: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 65,1 g
w tym cukry: 63,7 g
Białko: 1,9 g
Sól: 0,088 g


Składniki ⇾ daktyle (niesiarkowane) 68%, czekolada gorzka bez dodatku cukru 31,5% [miazga kakaowa, substancje słodzące (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%), tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), aromat waniliowy, masa kakao min. 60%], odtłuszczone kakao w proszku, aromat naturalny pomarańczowy, kardamon, cynamon, sól himalajska

Przed otwarciem opakowania podejrzewałam, że w środku znajdę całe owoce daktyli oblane czekoladą. Jednak myliłam się, ponieważ daktyle występują w małych kawałeczkach, co po krótkich przemyśleniach uważam za bardzo dobre rozwiązanie. Z tego względu, że oprócz standardowej przekąski można takimi czekoladowymi kawałkami posypać owsiankę, jaglankę, naleśniki, placuszki czy dodać do ciasta. Pomysłów jest wiele. Daktyle są bardzo słodkie, intensywnie czekoladowe, a także wyraźnie pomarańczowe, za sprawą dodatku naturalnego aromatu. Nie czuję soli, ani korzennych przypraw, co kompletnie nie jest minusem. Podsumowując, daktyle w czekoladzie jak najbardziej są godne polecenia, są bardzo smaczne, stworzone z dobrych składników i posiadają wielorakie zastosowanie. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 338 kcal
Tłuszcz: 13 g 
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7 g 
Węglowodany: 60 g
w tym cukry: 43 g 
Błonnik: 11 g 
Białko: 4 g 
Sól: 0,07 g


Składniki ⇾ migdały 87%, ksylitol (substancja słodząca, Finlandia) 10%, cynamon 1,8% (Cejlon), sól himalajska, kardamon, naturalny aromat pomarańczowy

Migdały są dość mocno obklejone cynamonem, co uważam oczywiście za plus, dzięki czemu ta korzenna przyprawa jest dobrze wyczuwalna. Wyraźna jest także słodycz migdałów, za sprawą dodatku ksylitolu. Same orzechy są bardzo chrupiące. Produkt uważam za przesmaczny. Odznacza się bardzo dobrym składem, innowacyjnym pomysłem i fantastycznym smakiem. Lekko, słodko, z nutą cynamonu. Sól praktycznie nie wyczuwalna, natomiast aromat pomarańczowy niekiedy lekko się uwidacznia. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 568 kcal
Tłuszcz: 45 g 
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,1 g
Węglowodany: 17 g 
w tym cukry: 3,7 g 
w tym alkohole wielowodorotlenowe: 10 g
Błonnik: 11 g
Białko: 17 g
Sól: 0,5 g



Składniki ⇾ migdały 93%, ksylitol (substancja słodząca, Finlandia) 5,5%, sól himalajska, chili 0,4%, kardamon, naturalny aromat pomarańczowy

Uwielbiam ostre przyprawy, także byłam bardzo ciekawa tego połączenia. Ponownie orzechy są bardzo chrupiące. Są mniej słodkie od poprzedników, za to bardziej wyraźnie, choć nadal stonowanie czuć obecność soli. Chilli, grająca główną rolę sprawdziła się w tym przypadku idealnie. Faktycznie czuć jej wyraźną obecność, która uwidacznia się w postaci nieco większej, niż lekka pikanterii. Dla mnie ten produkt jest perfekcyjnie dopracowany. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 570 kcal
Tłuszcz: 48 g 
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,4 g
Węglowodany: 13 g 
w tym cukry: 3,9 g 
w tym alkohole wielowodorotlenowe: 5,5 g
Błonnik: 12 g
Białko: 19 g
Sól: 1,5 g



Składniki ⇾ ksylitol 58% (substancja słodząca, Finlandia), kakao 36%, lecytyna rzepakowa 4%, cynamon, kardamon, różowa sól himalajska, naturalne aromaty (pomarańczowy, waniliowy)

Makao, czyli taki zdrowszy odpowiednik gotowych mieszanek kakaowych. Tutaj zamiast standardowo dosypywanego cukru białego czy trzcinowego mamy ksylitol, a sam czekoladowy smak kakao został wzbogacony dodatkowo o korzenne przyprawy i naturalne aromaty. Finalnie napój jest bardzo smaczny, aczkolwiek wolałabym, aby był nieco mniej słodki. Ale i tak jest pysznie.

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 270 kcal
Tłuszcz: 5,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,7 g
Węglowodany: 63 g
w tym cukry: 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 57 g
Białko: 8,4 g


Składniki ⇾ ksylitol 50% (substancja słodząca, Finlandia), cykoria instant 32%, kakao 13% (Ghana), lecytyna rzepakowa 4%, cynamon, kardamon, sól himalajska, naturalne aromaty (pomarańczowy, waniliowy)

Bardzo lubię kawę zbożową i nawet często po nią sięgam, kiedy na przykład wyczerpie mi się limit na normalną kawę (mogę wypić dziennie tylko dwie, większa ilość nie wpływa na mnie pozytywnie). Ta kawka, o ile można ją tak nazwać bardzo mi się spodobała. Oprócz cykorii, posiada także kakao i korzenne przyprawy. Ponad to jest osłodzona ksylitolem. Mieszanka jak najbardziej interesująca i oryginalna. W smaku napój jest bardzo dobry, lekko słodki, zbożowy, z nutką kakao i przypraw. Z odrobiną mleka smakuje pysznie. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 
Energia: 268 kcal
Tłuszcz: 2,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 68,6 g 
w tym cukry: 12,5 g 
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 49,2 g
Białko: 4 g
Sól: 0,9 g


Podsumowując, wszystkie powyższe produkty, które miałam okazję spróbować szczerze polecam. Pięć Przemian oferuje produkty godne polecenia, z świetnym składem, pysznym smakiem, oryginalnym pomysłem i niezastąpioną praktycznością, a także w niektórych przypadkach dodatkowo z certyfikatem świadczącym o bezglutenowym pochodzeniu surowców. 

1 komentarz