PIZZA TRZY SERY

27 marca 2019

Dzisiaj, czyli 27 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sera. Z tej jakże pysznej okazji, dla wszystkich miłośników wszelkiego rodzaju sera przygotowałam pizzę, ale nie taką zwykłą, a serową, a jeszcze dokładniej PIZZĘ TRZY SERY 🧀. Wyszła przepyszna! Wysokiej jakości oryginalne francuskie sery od marki Temar nadały pizzy niebywałego smaku. Po raz pierwszy też postanowiłam dodać więcej rodzajów sera, aniżeli tylko jeden, żółty, jak to było do tej pory. I muszę przyznać, że ten zabieg był bardzo udany, bo dzięki temu pizza nabrała niezwykłego i intensywnie serowego smaku. Początkowo myślałam, że przepis wyjdzie kompletnie nie fit. Jednak po jego przygotowaniu, zrobieniu podsumowania i wyliczeniu wartości odżywczych muszę przyznać, że nie jest tak źle! Jeden kawałek pizzy dostarcza sporej ilości białka, a także błonnika pokarmowego. Sery, a szczególnie ser żółty są bardzo dobrym źródłem witaminy A, B12 oraz wapnia, gdzie jeden kawałek takiej pizzy dostarcza aż 115 mg tego pierwiastka.  Zatem pozostaje mi tylko zachęcić Was do spróbowania takiej serowej wersji pizzy i koniecznie dajcie mi znać czy Wy też obchodzicie Światowy Dzień Sera 🧀?



Ciasto:
  • 125 g mąki orkiszowej
  • 125 g mąki gryczanej
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 150 ml ciepłej wody 
Sos pomidorowy:
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki greckich ziół (lub samo oregano)
  • 1 płaska łyżeczka miodu lub innego słodzika
  • sól do smaku
Farsz:
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól do smaku, łyżeczka greckich ziół, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 
Sery:

Przygotowanie:
  1. Na początek przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie składniki i dobrze ze sobą połącz, wyrabiając ciasto przez około 10 minut. Następnie uformuj kulę, przełóż ją do miski, gdzie spód obsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przykleiło i odstaw w ciepłe miejsce dodatkowo przykrywając wierzch miski ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. 
  2. Kiedy ciasto odpoczywa w międzyczasie przygotuj pozostałe elementy pizzy:
    • FARSZ - na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj przez kilka minut pokrojoną w półtalarki cebulę. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki średniej grubości pieczarki. Duś przez 15 minut. Kolejno dodaj przyprawy, sól i smaż na największej mocy, od czasu do czasu mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, a powstała woda odparowała. 
    • SOS POMIDOROWY - na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Po chwili wlej passatę, dodaj pozostałe składniki i smaż na średnim ogniu, aby sos naturalnie się zagęszczał. Trwa to około 10-15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. 
    • SERY - żółty zetrzyj na tarce, a pozostałe pokrój w możliwie cienkie plasterki. 
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i za pomocą dłoni uformuj okrągły placek. 
  4. Placek posmaruj sosem, wyłóż pieczarki z cebulą, posyp startym serem i dodaj kawałki pozostałych serów. 
  5. Pizzę piecz w nagrzanym w 200°C piekarniku (w termoobiegu) przez 12 minut. 
  6. Podawaj ze świeżo posiekaną bazylią i wybranym sosem pomidorowym. 

Wartości odżywcze dla całej pizzy:
energia: 1752 kcal
białko: 85 g
tłuszcze: 68 g
węglowodany: 220 g
błonnik: 40 g

Wartości odżywcze dla 1 kawałka (1/8 pizzy)
energia: 219 kcal
białko: 10,5 g
tłuszcze: 8,5 g
węglowodany: 27,5 g
błonnik: 5 g

1 komentarz