Makaron ryżowy z warzywami i tofu

2 marca 2019

Te danie to jedno z najszybszych i najpyszniejszych, które udało mi się przygotować. Jest bezglutenowe i w pełni wegańskie, a mimo to znalazło swoich zwolenników wśród mięsożerców 😂 Takich zachwytów z ich strony dawno nie słyszałam, więc to chyba pokazuje jak dobry jest ten posiłek. Sekret tkwi w dobrym makaronie, koniecznie wędzonym i zamarynowanym tofu (według mnie 100 razy lepsze niż wersja naturalna) oraz mleczku kokosowym, które nadaje smakowitości i kremowości. Koniecznie spróbuj! 



Składniki (3 porcje):

Przygotowanie:
  1. Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem sojowym, wędzoną papryką i curry. Odstaw na co najmniej 30 minut. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj tofu i smaż przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. 
  3. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową. Duś przez 15 minut. 
  4. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. 
  5. Do patelni dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli (gdyby potrawa była za mało słona) i chilli. Smaż przez kilka minut na pełnym ogniu, aby odparować nadmiar wody i naturalnie zagęścić potrawę. 
  6. Pod koniec dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
energia: 482 kcal
białko: 15 g
tłuszcze: 24 g
węglowodany: 54 g
błonnik: 5 g

5 komentarzy

  1. Czy to są na pewno zdjęcia tego dania? Nie widzę tam makaronu ryżowego, a tofu wygląda jak mięso....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo dobrze widzę zarówno makaron ryżowy, jak i tofu. Makaron ryżowy jest połamany na mniejsze kawałeczki, a tofu jest tak super przyrządzone, że może niektórym przypominać mięso.

      Usuń
  2. Z tak przyrządzonym tofu na pewno danie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W składnikach nie ma informacji o cebuli i czosnku, a w pkt. 2 - Przygotowanie - piszesz żeby te dwa składniki podsmażyć. Ile ma być cebuli i czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, mój błąd, dziękuję za informację. Już dodałam wspomniane składniki do przepisu.

      Usuń