Te danie to jedno z najszybszych i najpyszniejszych, które udało mi się przygotować. Jest bezglutenowe i w pełni wegańskie, a mimo to znalazło swoich zwolenników wśród mięsożerców 😂 Takich zachwytów z ich strony dawno nie słyszałam, więc to chyba pokazuje jak dobry jest ten posiłek. Sekret tkwi w dobrym makaronie, koniecznie wędzonym i zamarynowanym tofu (według mnie 100 razy lepsze niż wersja naturalna) oraz mleczku kokosowym, które nadaje smakowitości i kremowości. Koniecznie spróbuj!
Składniki (3 porcje):
- 150 g makaronu ryżowego (Terrasana)
- 200 g tofu wędzonego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml mleczka kokosowego (Terrasana)
- marynata do tofu: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka curry, 3 łyżki sosu sojowego (Terrasana)
- szczypta soli i chilli
Przygotowanie:
- Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem sojowym, wędzoną papryką i curry. Odstaw na co najmniej 30 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj tofu i smaż przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową. Duś przez 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- Do patelni dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli (gdyby potrawa była za mało słona) i chilli. Smaż przez kilka minut na pełnym ogniu, aby odparować nadmiar wody i naturalnie zagęścić potrawę.
- Pod koniec dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
energia: 482 kcal
białko: 15 g
tłuszcze: 24 g
węglowodany: 54 g
Czy to są na pewno zdjęcia tego dania? Nie widzę tam makaronu ryżowego, a tofu wygląda jak mięso....
OdpowiedzUsuńA ja bardzo dobrze widzę zarówno makaron ryżowy, jak i tofu. Makaron ryżowy jest połamany na mniejsze kawałeczki, a tofu jest tak super przyrządzone, że może niektórym przypominać mięso.
UsuńZ tak przyrządzonym tofu na pewno danie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńW składnikach nie ma informacji o cebuli i czosnku, a w pkt. 2 - Przygotowanie - piszesz żeby te dwa składniki podsmażyć. Ile ma być cebuli i czosnku?
OdpowiedzUsuńFaktycznie, mój błąd, dziękuję za informację. Już dodałam wspomniane składniki do przepisu.
Usuń