Pomysł na tego omleta zrodził się, kiedy otrzymałam od jednej z moich pacjentek informację o tym, że posiada mąkę gryczaną i kokosową i czy mogłabym je jakoś wykorzystać w aktualnie przygotowywanej diecie. Oczywiście, że bym mogła! 😊 Jednym z pytań z wywiadu żywieniowo-zdrowotnego, który wysyłam na wstępie współpracy dietetycznej brzmi - czy masz w swojej kuchni jakieś produkty, które chcesz, abym wykorzystała w Twoim planie żywieniowym? Chodzi o to, aby nie marnować jedzenia i wykorzystywać wartościowe produkty, które kupiliśmy wcześniej maksymalnie. Dieta ma być przyjemna, smaczna, ale też praktyczna, składająca się z tego, co lubimy i np. co akurat mamy w kuchennych szafkach. Po zakupach w Jadłosferze miałam wszystkie przydatne składniki, więc sama przygotowałam dla siebie takiego omleta i muszę przyznać, że wychodzi tak przepyszny i puszysty, że koniecznie musicie go spróbować.
Składniki:
- 35 g mąki gryczanej (Jadłosfera)
- 15 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka erytrytolu (Jadłosfera)
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 80 ml mleka lub napoju roślinnego (u mnie ryżowo-waniliowy Jadłosfera)
- dodatki: krem daktylowo-czekoladowy (Jadłosfera), jogurt typu greckiego, mus mango-chilli (Jadłosfera)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Wlej masę i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia, przez około 2-3 minuty.
- Podawaj z dodatkami.
Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):
energia: 312 kcal
białko: 14 g
tłuszcze: 12 g
węglowodany: 47 g
błonnik: 10 g
smacznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńSuper! Aż mamy ochotę go teraz zrobić :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Jeszcze nigdy tak łatwo nie obracało mi się omleta :) Prosty i pyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję za podzielenie się opinią :) Cieszę się, że omlet się udał i smakował :)
UsuńRozumiem,że ten omlet to 1 porcja?;)
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Gdy jest inaczej to to zaznaczam ;)
UsuńA jakie ma IG ?
OdpowiedzUsuńZamieniłam mąkę gryczaną na owsianą i też smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Dzięki za informację, na pewno komuś się przyda ;)
Usuńcudo
OdpowiedzUsuńTen omlet jest fenomenalny, robiłam to niezliczoną ilość razy, to jest moje ulubione słodkie śniadanie. Dzięki 😁
OdpowiedzUsuńOooo, jaki miło :) dziękuję pięknie za komentarz i super, że omlet Ci smakuje, ja też go uwielbiam :)
Usuńmieszać ręcznie czy blenderem ?
OdpowiedzUsuńRęcznie :)
Usuń