Daktyle to świetny zastępnik cukru. Można je spożywać nie tylko w sposób oczywisty, czyli zajadać prosto z torebki 😄, ale także stosować jako baza do ciast, słodzik do owsianek, budyni, różnych wypieków czy stworzyć pyszny karmel daktylowy i polewać nim placuszki, omlety czy naleśniki.
Składniki:
- dowolna ilość daktyli (Dukatki.pl)
- odrobina napoju roślinnego lub wody, w której moczyły się daktyle
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem, tak aby wszystkie były zakryte i odstaw na 30 minut.
- Następnie wyciągnij je z wody i przełóż do blendera. Dodaj sól oraz trochę napoju roślinnego lub wody, w której moczyły się daktyle i zblenduj na gładką konsystencję.
- W zależności od tego, jaką konsystencję preferujesz - bardziej rzadszą lub gęstszą dodaj mniej lub więcej płynu.
JAk karmel to biorę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy taki mus daktylowy a jak się doda jeszcze masło orzechowe to dopiero miazga :D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tym masłem, postaram się dodać następnym razem :)
Usuń