Karmel daktylowy - tylko 3 składniki!

13 czerwca 2019

Daktyle to świetny zastępnik cukru. Można je spożywać nie tylko w sposób oczywisty, czyli zajadać prosto z torebki 😄, ale także stosować jako baza do ciast, słodzik do owsianek, budyni, różnych wypieków czy stworzyć pyszny karmel daktylowy i polewać nim placuszki, omlety czy naleśniki. 


Składniki:
  • dowolna ilość daktyli (Dukatki.pl)
  • odrobina napoju roślinnego lub wody, w której moczyły się daktyle 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:
  1. Daktyle zalej wrzątkiem, tak aby wszystkie były zakryte i odstaw na 30 minut. 
  2. Następnie wyciągnij je z wody i przełóż do blendera. Dodaj sól oraz trochę napoju roślinnego lub wody, w której moczyły się daktyle i zblenduj na gładką konsystencję. 
  3. W zależności od tego, jaką konsystencję preferujesz - bardziej rzadszą lub gęstszą dodaj mniej lub więcej płynu. 

3 komentarze

  1. Uwielbiamy taki mus daktylowy a jak się doda jeszcze masło orzechowe to dopiero miazga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tym masłem, postaram się dodać następnym razem :)

      Usuń