Pasta jajeczna z awokado

19 czerwca 2019

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce to moje ulubione połączenie, dlatego przygotowuję je dość często 😁 Teraz chciałam spróbować czegoś innego, ale nadal bazować na idealnym dla mnie duecie, czyli właśnie jajku z awokado. I tak powstała ta pasta lub sałatka, jak kto woli 😄 Jest przepyszna, szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam na śniadanie, kolację czy posiłek na wynos z dodatkiem pieczywa i porcji wybranych warzyw. 


Składniki:
  • 1/2 awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki 

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na półmiękko. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. 
  2. Awokado także pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. 
  3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. 

Wartości odżywcze:
energia: 258 kcal
białko: 14 g
tłuszcze: 20
węglowodany: 7 g
błonnik: 3 g

1 komentarz