Jeszcze trochę a po świeżych, polskich truskawkach nie będzie już ani śladu 😔 W tym sezonie najczęściej jadłam je same lub dodawałam do omletów. Dla urozmaicenia postanowiłam przygotować z ich udziałem muffinki. Padło na prostą wersję owsianą. Do środka masy upchałam jeszcze troszkę niskosłodzonej konfitury, a na wierzchu powciskałam kawałki truskawek. Wyszło bardzo wakacyjnie, lekko, słodko, owocowo i oczywiście pysznie 🍓
Składniki (7 muffinek):
- 65 g mąki owsianej
- 35 g mąki z orzeszków arachidowych (lub drobno zmielonych/pokruszonych orzechów)
- 50 g płatków owsianych
- 35 g erytrytolu
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g kefiru
- konfitura niskosłodzona z owoców leśnych (Premium Rosa)
- garść truskawek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą (oprócz konfitury i truskawek).
- Nakładaj do muffinek po 1 łyżce masy, na to pół łyżeczki dżemu i ponownie łyżka masy. Na wierzch dodaj trochę pokrojonych w małą kostkę truskawek.
- Piecz w nagrzanym na 180℃ piekarniku przez 18 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz