Biała czekolada i maliny to chyba bardzo udane połączenie, co dało się także poczuć w pysznym cieście na bazie kefiru i mąki kokosowej. Jego struktura jest kleista, ale zarazem mięciutka, lekko puszysta. Same ciacho jest bardzo słodkie, choć nie zawiera dodatku cukru, nawet z czekolad, bo czekolady od Light Sugar cukru nie zawierają 😮 Dodatek malin nadał z kolei delikatnej nutki kwaśności. Podsumowując, ciasto jest pyszne i mega słodkie.
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 80 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g erytrytolu
- 100 g białej czekolady (u mnie kokosowa i karmelowa od Light Sugar)
- 2 jajka
- 250 g kefiru
- 250 g mleka
- garść malin
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i erytrytol. Dodaj kefir, mleko, żółtka jaj i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Następnie dodaj ubite białka oraz drobno posiekaną czekoladę. Ponownie delikatnie wymieszaj.
- Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm). Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piecz przez 35 minut, w termoobiegu.
wspaniałe ciacho ;)
OdpowiedzUsuń