Ciasto z białą czekoladą i malinami

5 lipca 2019

Biała czekolada i maliny to chyba bardzo udane połączenie, co dało się także poczuć w pysznym cieście na bazie kefiru i mąki kokosowej. Jego struktura jest kleista, ale zarazem mięciutka, lekko puszysta. Same ciacho jest bardzo słodkie, choć nie zawiera dodatku cukru, nawet z czekolad, bo czekolady od Light Sugar cukru nie zawierają 😮 Dodatek malin nadał z kolei delikatnej nutki kwaśności. Podsumowując, ciasto jest pyszne i mega słodkie. 



Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 80 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g erytrytolu
  • 100 g białej czekolady (u mnie kokosowa i karmelowa od Light Sugar)
  • 2 jajka
  • 250 g kefiru
  • 250 g mleka
  • garść malin

Przygotowanie:
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 
  2. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i erytrytol. Dodaj kefir, mleko, żółtka jaj i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Następnie dodaj ubite białka oraz drobno posiekaną czekoladę. Ponownie delikatnie wymieszaj. 
  3. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm). Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piecz przez 35 minut, w termoobiegu.

1 komentarz