Gęsta, bardzo kremowa, o intensywnym aromacie i smaku banana z cynamonem. Jeśli szukasz zamiennika tradycyjnej owsianki to myślę, że ta komosanka przypadnie Ci do gustu. Dodatkowo, dzięki wzbogaceniu jej w wegańskie proteiny stanowi także dobre źródło roślinnego białka.
Składniki (1 porcja):
- 50 g komosy ryżowej
- 300 ml napoju ryżowego, niesłodzonego o smaku waniliowym
- 30 g białka wegańskiego o smaku banana i cynamonu (Vivo - Siła Roślin)
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- do dekoracji: pozostały kawałek banana, nasiona konopi, chipsy kokosowe, cynamon
Przygotowanie:
- Do rondelka przesyp opłukaną pod bieżącą wodą komosę i zalej 200 ml napoju roślinnego. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut.
- W międzyczasie banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym, białkiem oraz pozostałą ilością napoju roślinnego.
- Przygotowaną masę przełóż do rondelka z gotującą się komosą, wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 15 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
O tak, w końcu znalazłam przepis warty odtworzenia, dzięki :)
OdpowiedzUsuń