Komosanka proteinowa

24 października 2019

Gęsta, bardzo kremowa, o intensywnym aromacie i smaku banana z cynamonem. Jeśli szukasz zamiennika tradycyjnej owsianki to myślę, że ta komosanka przypadnie Ci do gustu. Dodatkowo, dzięki wzbogaceniu jej w wegańskie proteiny stanowi także dobre źródło roślinnego białka. 


Składniki (1 porcja):
  • 50 g komosy ryżowej
  • 300 ml napoju ryżowego, niesłodzonego o smaku waniliowym
  • 30 g białka wegańskiego o smaku banana i cynamonu (Vivo - Siła Roślin)
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 
  • do dekoracji: pozostały kawałek banana, nasiona konopi, chipsy kokosowe, cynamon

Przygotowanie:
  1. Do rondelka przesyp opłukaną pod bieżącą wodą komosę i zalej 200 ml napoju roślinnego. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut.
  2. W międzyczasie banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym, białkiem oraz pozostałą ilością napoju roślinnego. 
  3. Przygotowaną masę przełóż do rondelka z gotującą się komosą, wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 15 minut. 
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

1 komentarz