W okresie jesienno-zimowym chyba nie ma lepszej potrawy niż ta bazująca na kaszy, dużej ilości warzyw i pełnowartościowym białku. Kasza to taki symbol zimniejszych dni w roku, podobnie jak młode ziemniaczki latem. Dania z kaszą są sycące, niezwykle wartościowe, różnorodne. Można z nich przygotować na prawdę wiele kombinacji bez dużego nakładu sił. Takim przykładem jest kaszotto. Szybkie, banalnie proste, zdrowe i smaczne. Koniecznie sprawdź przepis oraz dodatkowo zapoznaj się z moim nowym nabytkiem w kuchni, czyli garnkiem próżniowym Vacuum IH, który odmienia dotychczasowe gotowanie.
Składniki (3 porcje):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler z liśćmi
- kawałek dyni (około 300 g)
- pęczek natki pietruszki
- 2 połówki piersi z kurczaka
- 75 g kaszy gryczanej
- 75 g kaszy jęczmiennej
- sól i ulubione przyprawy, u mnie głównie pieprz czarny, słodka papryka, czosnek granulowany, curry, chilli
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej wieczorem pierś z kurczaka zamarynuj w ulubionych przyprawach i wstaw do lodówki na noc.
- Marchewki, pietruszki oraz dynię obierz, oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Por, natkę pietruszki, liście selera i obrany czosnek posiekaj.
- W garnku (u mnie garnek próżniowy Vacuum IH) rozgrzej oliwę i podsmażaj przez 5 minut drobno posiekany czosnek razem z opłukanymi pod bieżącą wodą kaszami.
- Garnek zdejmij z ognia, dodaj pokrojone warzywa, mięso oraz dodatkowo trochę soli, paprykę słodką i pieprz czarny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ponownie postaw garnek na gaz, zalej 300 ml wody. Przykryj pokrywką i zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一
RECENZJA ⇾ Garnek Próżniowy Vacuum IH
Przepis nie jest jedynym materiałem, który dla Was przygotowałam. Jak mogliście już zauważyć powyżej kaszotto przyrządziłam w specjalnym garnku, który teraz chciałabym Wam nieco przybliżyć. Mam nadzieję, że moja recenzja będzie dla Was przydatna i w niedługim czasie sami przekonacie się, w jak prosty sposób można przygotować zdrowy, pożywny i szybki posiłek dla siebie i całej rodziny gotując właśnie w garnkach Vacuum IH marki Happycall.
Widoczny na zdjęciach garnek to model niski, w wielkości 2,9 l i kolorze brązowym (tak wiem, zdjęcia tego brązu aż nadto nie oddają 😔, ale rzeczywiście jest to brąz). Oczywiście są dostępne inne wielkości oraz kolory, także można stworzyć na prawdę fantastyczny komplet.
Garnek Vacumm IH od Happycall jest wyposażony w potrójny układ niskiego ciśnienia, na który składają się:
♥️ kontrola ciśnienia za pomocą regulacji ilości pary,
♥️ trwałe wykonanie z użyciem mieszanek krzemu oraz silikonowa uszczelka wokół szklanej pokrywy,
♥️ specjalne uchwyty blokujące po obu stronach naczynia.
Dzięki tym wszystkim funkcjom i gotowaniu w próżni potrawy zachowują naturalny smak i składniki odżywcze 💚
Na poniżej zamieszczonym zdjęciu widoczny jest silikonowy zawór próżniowy, który automatycznie kontroluje parowanie i dzięki temu wpływa na smak i zapach potraw, które z kolei są utrzymywane na dłuższy czas. W garnku zastosowano technologię aluminiowania i powłokę ceramiczną o wysokiej czystości. Cała konstrukcja sprawia, że garnki te są odporne na korozję, uniemożliwiają przywieranie potraw i są łatwe w utrzymaniu w czystości.
Oba uchwyty garnka wyposażone są w blokady pokrywy, które zwiększają jej siłę docisku, zapewniają pełną szczelność, co umożliwia szybsze i smaczniejsze gotowanie. Na hermetyczność garnka wpływ ma także silikonowa uszczelka połączona ze stalową obręczą w pokrywie. Dodatkowo, wspomniana pokrywa jest tak zbudowana, że można swobodnie ją stawiać, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem w kuchni.
Garnek jest przystosowany do każdego rodzaju kuchenki, w tym do płyt indukcyjnych.
MOJA OPINIA
Pierwszy raz spotkałam się z naczyniem, które podczas gotowania wykorzystuje próżnię. Ja osobiście jestem otwarta na wszelkie nowinki odnośnie nowych metod gotowania, także z wielkim zaciekawieniem podeszłam do testów garnka próżniowego Vacuum IH marki Happycall. Jakbym miałam opisać moje spostrzeżenia jednym słowem to byłoby to zachwycający! Dokładnie tak, sam garnek, jak i jego umiejętności zachwycają i pokazują, że dotychczasowe gotowanie na prawdę może przybrać inny wymiar - smaczniejszy, zdrowszy, szybszy. Pierwsze, co zauważyłam to nieprzywierająca, ale tak na prawdę nieprzywierająca powłoka. Składniki dosłownie ślizgały się po powierzchni, nie było opcji, aby doszło do przywarcia produktu. Jest to ogromny plus, bo dzięki takiej funkcji używanie dodatkowej porcji tłuszczów jest zwyczajnie zbędne. Czyli w konsekwencji uzyskujemy potrawy lżejsze, mniej kaloryczne, zdrowsze. Po drugie - łatwość i szybkość gotowania. Wrzucasz sobie potrzebne składniki do garnka, zamykasz pokrywą i gotujesz w skróconym, niż dotychczas czasie, bo dzięki próżni składniki szybciej miękną i są gotowe do spożycia. Po trzecie smak i wygląd. Nie wiem czy tylko ja to zauważam, ale po ugotowaniu kolory składników pozostały niemalże bez zmian, co nie jest częstym zabiegiem przy długotrwałym i tradycyjnym gotowaniu. A smak potrawy jest po prostu zdecydowanie lepszy od tej gotowanej w standardowym garnku, bo składniki nie tracą swojego naturalnego zapachu i smaku. Garnek faktycznie łatwo się czyści, bo wystarczy go lekko przetrzeć, aby pozbyć się ewentualnych zabrudzeń, których i tak jest niewiele, bo do jego powierzchni nic nie przywiera. Bardzo podoba mi się patent z możliwością postawienia pokrywki. Podsumowując, jestem totalnie zachwycona moim nowym nabytkiem w kuchni. Nie mogę się doczekać kolejnych kulinarnych przygód z jego udziałem i mam cichą nadzieję, że w niedługim czasie moja kolekcja próżniowych garnków się powiększy.
Jeśli zainteresował Cię ten garnek zapraszam do sklepu Puregreen, gdzie był on zamawiany. Znajdziesz tam jego dodatkowe warianty.
Uwielbiam dynię i wszelkie potrawy z nią związane, dlatego nie omieszkam wykorzystać Twój przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń