Ponownie połączenie mąki gryczanej z kokosową mnie nie zawiodło, mimo że tym razem usunęłam, można by pomyśleć znaczący składniki, a mianowicie jajko. Jednak nie przeszkodziło to placuszkom w najmniejszym stopniu i wyszły perfekcyjne. Pulchne, ładnie wyrośnięcie, mięciutkie - po prostu przepyszne! Podałam je z owocami i surowym, wegańskim kremem karmelowym, który od niedawna można znaleźć w ofercie marki Siła Roślin. Koniecznie sprawdźcie też inne pyszności z ich nowego działu ZDROWE SŁODYCZE 😍
Składniki (1 porcja):
- 35 g mąki gryczanej
- 15 g mąki kokosowej
- 120 g płynnej części mleczka kokosowego z puszki
- 30 g stałej części mleczka kokosowego z puszki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g erytrytolu
- szczypta mielonej wanilii
- mrożone owoce (ananas, mango, wiśnie)
- krem karmelowy (MyRawJoy - Siła Roślin)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, najlepiej za pomocą trzepaczki.
- Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię nakładaj po łyżce masy i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Kolejno przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
- Gotowe podałam z rozmrożonymi owocami i polałam surowym kremem karmelowym. Nie obyło się także bez kubka kawy, tym razem była to kawa grzybowa Four Sigmatic z chaga i lion’s mane (więcej o niej przeczytasz TUTAJ).
Zrobiłem i były pyszne. Szkoda, że tak szybko zniknęły :D
OdpowiedzUsuń