Tę sałatkę zdecydowanie zaliczam do jednych z moich ulubionych. Połączenie buraka i sera feta to najlepszy i najsmaczniejszy duet. W towarzystwie dodatkowych składników i tradycyjnego dressingu smakuje po prostu przepysznie 😍
Składniki (1 porcja):
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej (Intenson)
- 2 garście miksu sałat
- 2 ugotowane buraki
- 50 g sera feta
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/3 łyżeczki Sriracha przyprawy z chili (Intenson)
- 1 łyżka miksu nasion (Intenson)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj z przyprawą sriracha w stosunku 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody).
- Do miski przełóż sałatę, dodaj lekko ostudzoną kaszę, pokrojone w kostkę buraki, przekrojone na pół pomidorki i posyp serem feta. Dodaj także posiekany szczypiorek.
- Sałatkę polej dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, musztardy i syropu klonowego.
Potrawa bardzo atrakcyjna wizualnie. Z pewnością warto wypróbowania.
OdpowiedzUsuń