BROWNIE Z BURAKIEM I BANANEM

16 lutego 2020

Pyszne, czekoladowe ciasto przekładane słodkim budyniem waniliowym i owocowym żelem z lekko kwaskowatych czerwonych porzeczek. Dla tych, którzy mają wątpliwości, co do buraka w cieście - bez obaw, praktycznie jest nie wyczuwalny, za to nadaje ciastu odpowiednią konsystencję, wpływa nieco na kolor oraz smak (tutaj głównie chodzi o słodkość). 


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Banany z burakami i jajkami zmiksuj na jednolitą konsystencję. 
  2. Do miski przesyp mieszankę proteinową, mąkę, kakao, erytrytol, proszek do pieczenia. Wymieszaj. 
  3. Wlej wcześniej zmiksowane składniki, rozpuszczony olej oraz sok z buraków. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub zmiksuj mikserem, ale nie jest to konieczne. 
  4. Masę wylej to formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm). Piecz w nagrzanym na 180°C piekarniku przez 30 minut. 
  5. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przekrój na dwa blaty. 
  6. Przygotuj budyń wykorzystując mniejszą ilość wody niż zalecana na opakowaniu, aby jego konsystencja była gęściejsza (ja użyłam około 300 ml).
  7. Na spód ciasta rozsmaruj budyń, kolejno dodaj owoce w żelu. Przykryj drugim blatem i ozdób kremami. 

* Olej kakaowy możesz zamienić na olej kokosowy.
* Użyłam gotowych buraków gotowanych, które miały też trochę soku, więc postanowiłam także i go wykorzystać. Jeśli chcesz możesz zamiast soku dodać mleko, wodę gazowaną czy napój roślinny.


⇾ Z kodem zdrowie_na_jezyku zyskasz 10% rabatu na produkty ALL i SFD Nutrition w sklepie SFD.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz