FIT pączki pieczone z konfiturą

19 lutego 2020

Mini pączusie w wersji pieczonej, dzięki czemu ograniczamy zużycie oleju i zmniejszamy wartość energetyczną wypieku. Same pączki są przepyszne! Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo słodkie (chociaż nie ma w nim cukru), a dodatek konfitury jeszcze bardziej osładza nam samego pączka. 



Składniki (około 20 pączków):
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g + około 30-50 g mąki pszennej 
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 70 g erytrytolu 
  • 30 g oleju kokosowego 
  • szczypta soli 
  • konfitura z płatków róż (Premium Rosa)

Przygotowanie:
  1. Do rondelka przełóż rozkruszone w dłoni drożdże, zalej mlekiem, dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Podgrzewaj, jednocześnie mieszając wszystkie składniki. Nie doprowadź do przegrzania, zaczyn powinien być tylko ciepły, nie gorący! Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 
  2. W międzyczasie do miski przesyp mąki, dodaj erytrytol, cukier z wanilią, sól, rozpuszczony olej kokosowy, jajko i 1 żółtko oraz później zaczyn. Całość dokładnie wyrób. 
  3. Ciasto wyjdzie klejące, dlatego na stolnicę wysyp dodatkową porcję mąki pszennej, wyłóż ciasto i dalej ugniataj, podsypując trochę mąki. Powinno być tylko delikatnie klejące i łatwo odchodzić od dłoni. 
  4. Uformuj kulę, przełóż z powrotem do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę w celu wyrośnięcia.
  5. Następnie na lekko obsypaną stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj na placek średniej grubości. Za pomocą szklanki wykrój kółka. Do każdego na środek wyłóż około 1/2 łyżeczki konfitury i zawiń. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz ponownie odstawić do wyrośnięcia, ja jednak pominęłam ten etap. 
  6. Każdego pączka posmaruj żółtkiem rozrobionym z odrobiną wody. 
  7. Wstaw do piekarnika (nie nagrzanego) ustawionego na 180°C i piecz około 15-17 minut. 
  8. Gotowe obsypałam mąką kokosową. 

3 komentarze

  1. Świetny przepis! Ja zamiast cukru używam erytrytol lub ksylitol. A czy próbowałaś może dodawać naturalnej odżywki białkowej do ciasta odejmując jednocześnie trochę mąki pszennej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń