Sałatka z kurczakiem i ryżem w sosie orzechowym, czyli sposób na szybkie i proste danie do lunchboxa + KONKURS

21 lutego 2020

Lunchbox to bez wątpienia świetna opcja na zabieranie do pracy, szkoły, na uczelnię, wycieczkę i gdziekolwiek indziej pożywnego, pełnowartościowego posiłku. To możliwość wcześniejszego zorganizowania sobie jedzenia, które będzie nam odpowiadało, będziemy mieć do niego dostęp o każdej porze i w każdych warunkach, będzie bazowało na składnikach odpowiadających naszej diecie. Lunchbox to doskonałe rozwiązanie, aby trwale prowadzić zdrowy sposób odżywiania, także poza domem. Mając przygotowany posiłek przy sobie nie jesteśmy zmuszeni i zachęcani do kupowania byle czego, aby tylko zaspokoić głód. To tylko jedna z wielu zalet lunchboxów, bo na przykład, dzięki takim pudełkom możemy wygenerować mniej śmieci. Idąc do baru czy restauracji możemy poprosić, aby zamówione przez nas jedzenie zostało podane w naszym lunchboxie czy zapakowane na wynos do właśnie takiego wielorazowego pojemnika. To też dobry sposób na niemarnowanie jedzenia. Z tak zwanych resztek, pozostałościach po niektórych daniach,  można często skomponować fajny posiłek, zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą. 

Dajcie znać czy Wy też korzystacie z lunchboxów? Jeśli tak, jakie posiłki najchętniej zabieracie ze sobą, kiedy wychodzicie z domu na dłuższy czas? Jednocześnie zapraszam Was na mój profil na Instagramie, gdzie odbywa się konkurs organizowany wspólnie z marką Twojlunchbox.pl, w którym w prosty sposób możecie zgarnąć genialny bento box, widoczny na poniższym zdjęciu ❤️ A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem.

Składniki (1 porcja):
  • 40 g ryżu basmati 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • ulubione przyprawy do mięsa (u mnie curry, papryka słodka, czosnek granulowany, chilli i oczywiście odrobina soli)
Sos orzechowy:
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z oliwą oraz przyprawami. Odstaw do zamarynowania, najlepiej na kilka godzin. Następnie usmaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. 
  2. Ryż ugotuj w stosunku 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody). Po ugotowaniu, zdejmij z ognia i odstaw na 15-30 minut, aby doszedł. 
  3. W międzyczasie pokrój paprykę w małą kostkę i przygotuj sos orzechowy poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą. 
  4. Teraz pozostaje tylko połączyć wszystkie składniki ze sobą.

Szklane lunchboxy ze zdjęcia marki Lifefactory pochodzą ze sklepu Twojlunchbox.pl.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz