Lunchbox to bez wątpienia świetna opcja na zabieranie do pracy, szkoły, na uczelnię, wycieczkę i gdziekolwiek indziej pożywnego, pełnowartościowego posiłku. To możliwość wcześniejszego zorganizowania sobie jedzenia, które będzie nam odpowiadało, będziemy mieć do niego dostęp o każdej porze i w każdych warunkach, będzie bazowało na składnikach odpowiadających naszej diecie. Lunchbox to doskonałe rozwiązanie, aby trwale prowadzić zdrowy sposób odżywiania, także poza domem. Mając przygotowany posiłek przy sobie nie jesteśmy zmuszeni i zachęcani do kupowania byle czego, aby tylko zaspokoić głód. To tylko jedna z wielu zalet lunchboxów, bo na przykład, dzięki takim pudełkom możemy wygenerować mniej śmieci. Idąc do baru czy restauracji możemy poprosić, aby zamówione przez nas jedzenie zostało podane w naszym lunchboxie czy zapakowane na wynos do właśnie takiego wielorazowego pojemnika. To też dobry sposób na niemarnowanie jedzenia. Z tak zwanych resztek, pozostałościach po niektórych daniach, można często skomponować fajny posiłek, zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą.
Dajcie znać czy Wy też korzystacie z lunchboxów? Jeśli tak, jakie posiłki najchętniej zabieracie ze sobą, kiedy wychodzicie z domu na dłuższy czas? Jednocześnie zapraszam Was na mój profil na Instagramie, gdzie odbywa się konkurs organizowany wspólnie z marką Twojlunchbox.pl, w którym w prosty sposób możecie zgarnąć genialny bento box, widoczny na poniższym zdjęciu ❤️ A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem.
- 40 g ryżu basmati
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oliwy
- ulubione przyprawy do mięsa (u mnie curry, papryka słodka, czosnek granulowany, chilli i oczywiście odrobina soli)
Sos orzechowy:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z oliwą oraz przyprawami. Odstaw do zamarynowania, najlepiej na kilka godzin. Następnie usmaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
- Ryż ugotuj w stosunku 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody). Po ugotowaniu, zdejmij z ognia i odstaw na 15-30 minut, aby doszedł.
- W międzyczasie pokrój paprykę w małą kostkę i przygotuj sos orzechowy poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
- Teraz pozostaje tylko połączyć wszystkie składniki ze sobą.
Szklane lunchboxy ze zdjęcia marki Lifefactory pochodzą ze sklepu Twojlunchbox.pl.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz