GRYCZANE PLACUSZKI Z JABŁKIEM - najpyszniejsze!

14 marca 2020




Składniki (1 porcja):
  • 40 g mąki gryczanej 
  • 1 jajko + 1 białko 
  • 1 małe jabłko 
  • 60 g maślanki 
  • 1 łyżka erytrytolu 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Jabłko obierze ze skórki (lub jeśli chcesz nie obieraj) i zetrzyj na tarce. 
  2. Białka oddziel od żółtej i ubij na sztywną pianę. 
  3. Do miski przesyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, erytrytol, starte jabłko, żółtko oraz maślankę. Wymieszaj dokładnie. Kolejno dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. 
  4. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron po kilka minut, do zarumienienia. 
  5. Podałam z sosem orzechowym (masło orzechowe rozmieszałam z odrobiną mleka i wody) i jagodami.

2 komentarze

  1. Cześć, uwielbiam Twoje przepisy, ja swoje publikuję na Gotuj w stylu Eko. I tam znalazłam Ciebie. Będę zaglądać TU . Pozdrawiam serdecznie Anita

    OdpowiedzUsuń