Składniki (1 porcja):
- 40 g mąki gryczanej
- 1 jajko + 1 białko
- 1 małe jabłko
- 60 g maślanki
- 1 łyżka erytrytolu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jabłko obierze ze skórki (lub jeśli chcesz nie obieraj) i zetrzyj na tarce.
- Białka oddziel od żółtej i ubij na sztywną pianę.
- Do miski przesyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, erytrytol, starte jabłko, żółtko oraz maślankę. Wymieszaj dokładnie. Kolejno dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron po kilka minut, do zarumienienia.
- Podałam z sosem orzechowym (masło orzechowe rozmieszałam z odrobiną mleka i wody) i jagodami.
Ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńCześć, uwielbiam Twoje przepisy, ja swoje publikuję na Gotuj w stylu Eko. I tam znalazłam Ciebie. Będę zaglądać TU . Pozdrawiam serdecznie Anita
OdpowiedzUsuń