Zbiór przepisów na pyszne i zdrowe posiłki

21 października 2020

Post trochę nietypowy, bo zawierający nie jeden, ale aż pięć przepisów na pyszne, wartościowe i pełne zdrowych składników posiłki. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Do dyspozycji są trzy potrawy na słodko, czyli omlet marchewkowy, ekspresowa granola z patelni, serniczek na zimno oraz dwie na słono, obie wersje z makaronem, jedna w pełni wegańska, druga już z kurczakiem. Wszystko wyszło tak smakowite, że sama chętnie będę powracać do tych przepisów. Większość potrzebnych składników znajdziecie w sklepie ze zdrową żywnością Jadłosfera. Oferta jest bardzo bogata, różnorodna i atrakcyjna. Oprócz takich podstawowych produktów znajdziecie też wiele niezwykle ciekawych artykułów, które fajnie urozmaicą dietę. Uwielbiam ten sklep! 😊



OMLET MARCHEWKOWY

Już dawno planowałam go zrobić, ale jakoś ciągle to odwlekałam 🤷‍♀️ Aż w końcu zrobiłam porządne zakupy w sklepie ze zdrową żywnością Jadłosfera, zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i mówię "ok, dzisiaj jest ten dzień" 🤣 A tak na poważnie, jeśli potrzebujecie uzupełnić zapasy w kuchni albo dodać jakieś nowe produkty do swojej diety to w sklepie Jadłosfera znajdziecie chyba wszystko 😁 Cudowne miejsce, szeroki i ciekawy asortyment, a do tego szybka realizacja zamówienia 👌 W dzisiejszym przepisie wykorzystałam z tego miejsca mąkę pszenną, ale o bardzo wysokim typie, bo 2000, więc odznacza się ona zdecydowanie lepszymi wartościami aniżeli taka standardowa, oczyszczona, o typie 450 😩 Dalej dorzuciłam łyżkę płatków owsianych błyskawicznych, posłodziłam całość pysznym syropem klonowym 🍯, a na wierzch dodałam przesłodką konfiturkę poziomkową 🥰


➡️Składniki: 1 mała marchewka, 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka syropu klonowego, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kefiru, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika albo cynamonu, 1 jajko

➡️Przygotowanie: marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na 10 minut. Kolejno masę wyłóż na małą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia podobną ilość czasu. Gotowego omleta posmaruj twarożkiem (chudy twaróg wymieszany z jogurtem i słodzikiem) i dorzuć ulubione dodatki 😉

一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一

FIT SERNICZEK waniliowo-kakaowy

Kolejna wersja niezastąpionego sernika 😄 I muszę przyznać, że za każdym razem wychodzi tak samo przepyszny 😂 W końcu to najlepsze ciacho na świecie 😁 W tym wydaniu występują dwie wersje - waniliowa i kakaowa. Ta druga powstała w związku z tym, że bardzo chciałam wypróbować mój najnowszy krem daktylowo-kokosowy, który zamawiałam w sklepie Jadłosfera 🥰 Jest smaczny i super wpasował się w masę serniczkową. Na spód wysypałam moją ukochaną granolę gryczano-kakaową (serio, koniecznie ją spróbujcie, jest megaaa dobra) i dodałam też mini herbatniczki, z pięknym składem - wszystko znajdziecie w Jadłosfera 💚 I okazało się, że wyszło coś genialnego! Wszystko bardzo do siebie pasowało, a serniczek zdobył same dobre oceny wśród znajomych 😊


➡️Składniki (2 porcje): 250 g twarogu półtłustego, 150 g skyru, 150 ml mleka, 10 g żelatyny + 50 ml wrzątku, 50 g syropu klonowego (lub inne słodzidło), 1/3 łyżeczki mielonej wanilii, 2 łyżki kremu daktylowo-kokosowego, 1 łyżeczka kakao, na spód granola gryczana + herbatniki, na wierzch jagody i wiórki kokosowe

➡️Przygotowanie: rozpuść żelatynę i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj składniki na masę serową (twaróg, skyr, mleko, słodzidło, wanilia), a następnie zmiksuj je wraz z żelatyną na gładką masę. Na spodzie wybranego naczynia ułóż granolę wraz z herbatnikami i wlej 2/3 masy serowej. Pozostałą część wymieszaj z kremem daktylowo-kokosowym, kakao i wylej na białą część masy. Dodaj jagody i posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na jakiś czas, do całkowitego stężenia.

一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一

EKSPRESOWA GRANOLA Z PATELNI

Ta granola to naprawdę miła odmiana od codziennych omletów 😄🙈 Jest banalnie prosta, szybka do zrobienia, a w smaku przepyszna 😍 Nie ma jakichś niezwykle wyszukanych składników, bo płatki owsiane czy nasiona i orzechy to chyba ma każdy dbający o różnorodność swojej diety 😊 Ale jeśli faktycznie nie masz takich składników to odsyłam do sklepu ze zdrową żywnością Jadłosfera 💚 Tam znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować najlepszą, najprostszą i najbardziej chrupiącą granolę z patelni 😋 Swoją podałam ze skyrem wymieszanym z odżywką białkową, różnymi owocami, kakao i wiórkami kokosowymi 😌


➡️Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych, 10 g nerkowców, 10 g migdałów, 10 g pestek dyni, szczypta soli, 1 łyżka syropu klonowego

➡️Przygotowanie: orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno i wrzuć na patelnię z płatkami i pestkami dyni. Całość podsmażaj około 7-10minut, często mieszając. Na koniec dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj podprażając granolę jeszcze około 2 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一

POTRAWKA Z TOFU W TAJSKIM STYLU

Tym daniem pokochałam tofu 😍 Prawda jest taka, że podejść do tofu miałam mnóstwo i za każdym razem nie było takiego efektu, który w pełni by mnie usatysfakcjonował (no może oprócz tofucznicy czy jako słodki krem 😁), w związku z czym porzucałam ten składnik i nie był on obecny w mojej diecie 🤷‍♀️ A szkoda, bo tofu to świetny zamiennik mięsa, tym samym bardzo dobre źródło roślinnego białka 💪
Jakiś czas temu zamówiłam w Jadłosfera wege gulasz w tajskim stylu 🥥, bo skusiło mnie fajne połączenie składników 😊 Do tego dobrałam żytni makaron świderki, kupiłam wędzone tofu i zabrałam się za przygotowanie obiadu 🤪 Zajęło mi to jakiś 15 minut i miałam już gotowy posiłek, który wyszedł tak genialnie dobry, że brak słów 😜 Udało mi się ugotować coś tak pysznego, a zarazem szybkiego, pożywnego i wegańskiego 💚 Efekt przeszedł moje oczekiwania, gotowy gulasz okazał się wyśmienity, a tofu dobrze doprawione i przygotowane pyszne! Bardzo polecam 😌 Super, że Jadłosfera oprócz wielu takich podstawowych składników zdrowej diety urozmaica swoją ofertę także o oryginalne, ciekawe produkty, jak np. ten gotowy gulasz ❤ Polecam ten sklep raz jeszcze 💚



➡️Składniki (2 porcje): słoik wege gulaszu w tajskim stylu, 100 g żytniego makaronu, kostka wędzonego tofu, 1 łyżka oleju, słodka papryka wędzona + czarny pieprz, natka pietruszki

➡️Przygotowanie: tofu pokrój w małą kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmażaj przez około 10 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Do tofu dodaj przyprawy i smaż jeszcze kilka minut. Tofu powinno być zarumienione z każdej strony. Teraz do tofu dodaj gulasz i smaż chwilę do podgrzania się składników. Połącz z makaronem i dodaj natkę pietruszki.

一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一

MAKARON Z PESTO, KURCZAKIEM I PIECZONĄ DYNIĄ 🍝🎃🐥

Uwielbiam jesień za dynię! 🥰 Moja najulubieńsza odmiana to hokkaido, jest przepyszna, nie ma "wodnistej" konsystencji, a do tego nie trzeba jej obierać ze skórki 🤩 Aktualnie jem ją bardzo często, co już można zauważyć po mojej skórze (szczególnie na twarzy 😁), która nabiera pomarańczowej barwy 🤷‍♀️😂 Najlepiej smakuje, według mnie w wersji pieczonej i tak też ją przygotowałam do tego przepisu. Kolejnymi elementami dania jest złocisty kurczak oraz makaron połączony z cukiniowym pesto 😍 Takie pesto wyhaczyłam w sklepie Jadłosfera, jest tam mnóstwo rodzajów, sama wzięłam kilka, ale to te z cukinii mnie najbardziej zainteresowało 😊 Gotowe pesto to fajny dodatek do dań na szybko, ma w sobie wszystko co potrzeba, wystarczy je połączyć z makaronem, warzywami, mięsem, rybą czy np. tofu, aby zrobić pyszny i zdrowy posiłek ❤



➡️Składniki (2 porcje): 100 g makaronu pełnoziarnistego, ok. 250 g piersi z kurczaka, średniej wielkości dynia, pesto z cukinii, ulubione przyprawy, olej rzepakowy

➡️Przygotowanie: dynię oczyszczam z wnętrza, kroję w kostkę i mieszam z olejem, solą, papryką słodką, pieprzem i chili. Z kurczakiem robię podobnie (tylko tutaj dodaję jeszcze curry i kurkumę). Wrzucam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 200°C przez 30 minut (po 15-20 minutach wyciągam kurczaka żeby się za bardzo nie spiekł). W międzyczasie gotuję makaron al dente, odcedzam i łączę z pesto. Gotowe 😊 Całość posypuję natką pietruszki (później było jej jeszcze więcej 🙈).

1 komentarz