Trzy pomysły na zdrowe dania z kurczakiem

7 grudnia 2020

Ogólne zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią o ograniczeniu spożycia mięsa do 0,5 kg tygodniowo. Ja osobiście nie widzę nic złego w umiarkowanej konsumpcji mięsa, aczkolwiek z punktu dietetycznego mogę doradzić, że jeśli już sięgasz po mięso to decyduj się na ryby, owoce morza oraz mięsa chude, takie jak na przykład drób. Mięso czerwone oraz wszelkie podroby, przetwory i wędliny staraj się ograniczyć do minimum. Mięso samo w sobie jest bogate w wiele substancji odżywczych, dostarcza sporej ilości pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalne żelazo hemowe oraz witaminy z grupy B. Chude mięso drobiowe to stosunkowo niska podaż tłuszczów (o ile nie spożywamy skóry), w tym niekorzystnie działających w nadmiarze tłuszczów nasyconych. 

Oprócz wartości odżywczych mięsa istotną kwestią jest też jego jakość i tutaj mogę Wam polecić Kurczaka Sielskiego. Jest on karmiony polskimi zbożami z dodatkiem marchwi, składników mineralnych, witamin, probiotyków, a także kukurydzą, której zawdzięcza delikatnie złotawe zabarwienie. Pasza pozbawiona jest surowców GMO, a sam chów odbywa się bez udziału antybiotyków. Zwierzęta żyją z dala od wielkich aglomeracji miejskich, tłoku i pośpiechu. Mają najlepsze warunku by rosnąć wolniej, nawet o 30% niż standardowe kurczaki. 

"Miękkie, soczyste, aromatyczne. Takie jest właśnie nasze świeżo mięso. Proste zasady, chów bez antybiotyków, pośpiechu, pod czujnym okiem hodowców z polskich gospodarstw... sprawiają, że znakomicie smakuje prosto z piekarnika i patelni, a w smak esencjonalnego rosołu przywołuje najsmaczniejsze wspomnienia z dzieciństwa."

Kurczak Sielski oprócz szerokiej oferty mięsa świeżego posiada w swoim asortymencie także gotowe dania do piekarnika oraz wędliny.

Kurczaka Sielskiego dostaniecie m.in. w takich sklepach, jak: Carrefour, Kaufland, Dino, Polo Market, Netto, Makro, Selgros, Aldi ❤

Poniżej znajdziecie trzy propozycje na dania z Kurczakiem Sielskim w roli głównej. Każda może stanowić pomysł na zbilansowany danie obiadowe, świetnie nadające się na wspólny, rodzinny posiłek.

 Pulpeciki drobiowe z mozzarellą w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem


Składniki (około 3-4 porcje):

  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka (Kurczak Sielski)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka zmielonych płatków owsianych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 
  • 1/2 kostki mozzarelli
Sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej (ja użyłam taką z dodatkiem bazylii)
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki mozzarelli light
  • sól, pieprz, papryka chilli do smaku w razie potrzeby
  • parmezan 
  • natka pietruszki 

Makaron:

  • 120-150 g makaronu kokardki (ilość według uznania)
Przygotowanie:
  1. Mięso wymieszaj z jajkiem, płatkami i przyprawami. Mozzarellę pokrój w kostkę. Uformuj około 10 pulpecików i do każdego zawiń w środek kawałek sera. 
  2. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. 
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone w średnią kostkę papryki. Podsmażaj cały czas na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Papryka ma być lekko miękka i delikatnie przyrumieniona. 
  4. Po tym czasie przesuń paprykę na jedną stronę patelni, a na drugiej ułóż uformowane pulpeciki. Podsmaż je chwilę z każdej strony.
  5. Kolejno zalej passatą, dodaj przyprawy i smaż pod przykryciem około 10 minut. Dorzuć startą mozzarellę i wymieszaj. 
  6. Gotowe danie wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp natką pietruszki i startym parmezanem.


Kurczak pieczony w całości z warzywami



Składniki:
  • 1 kurczak, mój miał 1,8 kg (Kurczak Sielski)
Marynata:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego 
Warzywa (dowolna ilość):
  • 3 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 bakłażan
  • szczypta soli, pieprz czarny świeżo mielony, papryka słodka, kurkuma

Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyj i osusz. Usuń szyjkę i kuperek.
  2. Czosnek wyciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. 
  3. Natrzyj kurczaka marynatą z zewnątrz i od wewnątrz. Odstaw na 30-60 minut. 
  4. W międzyczasie przygotuj warzywa. Bakłażana przekrój wzdłuż i obsyp lekko solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym zbierz powstałe na jego wierzchu kropelki (usuwamy w ten sposób posmak goryczki). Ziemniaki obierz i pokrój na 4 części, marchewki na grube talarki, a paprykę w grubsze paski. Wymieszaj z przyprawami. 
  5. Do brytfanki przełóż kurczaka i obłóż warzywami. Posyp dodatkową porcją świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Wstaw do nagrzewanego przez 10 minut piekarnika ustawionego na 180°C, góra dół. Piecz około 80-90 minut. W trakcie pieczenia raz spryskałam kurczaka olejem w sprayu. Możesz polać go powstałą podczas pieczenia wodą. 


Curry z kurczakiem, brokułem i ryżem 



Składniki (ok. 3 porcje):
  • około 500 g mięsa z piersi kurczaka (Sielski Kurczak)
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • 450 g mrożonych brokułów
  • 150 ml mleczka kokosowego 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 120-150 g ryżu jaśminowego (ilość według uznania)
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i bardzo drobno posiekany imbir. 
  2. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podsmaż chwilkę, około 5 minut. 
  3. Dorzuć wcześniej odmrożone różyczki brokuła i duś około 15 minut. Brokuł powinien być tylko lekko miękki. 
  4. W międzyczasie ugotuj ryż w stosunku 1:2, czyli na jedną porcję ryżu daj 2 porcje wody. 
  5. Do mięsa i warzyw dodaj mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Prawdopodobnie wytrąciło się sporo wody. Aby zagęścić sos wymieszaj 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody i wlej do patelni energicznie mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut. 
  6. Podawaj z ugotowanym ryżem. 

Więcej informacji odnośnie Kurczaka Sielskiego znajdziecie na stronie www.kurczaksielski.pl 🐥

3 komentarze

  1. Dwa pierwsze przepisy muszę wypróbować. Trzeci, czyli curry z kurczakiem, brokułem i ryżem znam i uważam za świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne przepisy, wszystko wygląda bardzo apetycznie, udało mi się tego kurczaka sielskiego kupić, na razie był pieczony na butelce, wyszedł super soczysty :) na święta też zrobię w jakiejś wersji

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulpeciki z makaronem rewelacja. Takiego pomysłu mi brakowało. Mam akurat mielone z kurczaka sielskiego, jutro wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń