Wegański sernik wielkanocny :)

17 kwietnia 2014

Początkowo obawiałam się jego smaku. Pierwszy raz (dzięki Polsoja) robiłam sernik z tofu, a do tego w 100% roślinny. Wkrótce jednak okazało się, że moje obawy były zbędne. Ten sernik jest po prostu przepyszny. Delikatny i aksamitny. Nawet nie poznasz, że jest z tofu. Do tego zrobiłam pyszną czekoladową, a dokładnie karobową polewę. Nie spodziewałam się takiego efektu. Jestem pozytywnie zaskoczona, zatem jak najbardziej polecam Wam przygotować go w domu. 



Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki owsianej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia                    
  • 2 saszetki stewi (waniliowa i standardowa) → 2 g
  • 50 ml mleka sojowego
→ Wszystkie składniki połącz ze sobą i ugnieć ciasto. Wstaw je do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje.


Składniki na masę serową:
  • 2 kostki tofu Polsoja (360 g)               
  • 100 g obranego banana
  • 150 ml mleka sojowego
  • 2 saszetki stewi (waniliowa i standardowa) → 2 g
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
 → Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera, tak aby masa była odpowiednio rozdrobniona, a tofu z bananem pozostało bez grudek.


Składniki na polewę karobową:
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki karobu                  
  • 2 saszetki stewi - 2 g
→ Wodę z olejem podgrzej, dodaj karob, zmniejsz ogień do minimum i energicznie mieszaj do momentu powstania bezgrudkowej masy.

Końcowy etap:
→ Ciastem wyłóż spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylej masę serową. Piekarnik nagrzej do 200*C, po wstawieniu ciasta zmniejsz do 180*C i tak piecz przez 55-60 minut. Po ostygnięciu polej karobową polewą.


3 komentarze

  1. wow, nieźle się napracowałaś :) nigdy nie próbowałam sernika w takiej wersji, wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można powiedzieć, że bardziej się napracowałam umysłowo (ażeby wymyślić przepis :D) niż fizycznie :) serniczek jest prosty w wykonaniu :) Warto spróbować :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie i bardzo kremowo ;) Fajnie, że można stworzyć takie cudo w wersji wegańskiej, niemal z samych zdrowych składników ;)

    OdpowiedzUsuń