Nieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. W tym roku postanowiłam sama go przygotować. Raczej nie tradycyjny, a w wersji wegetariańskiej/wegańskiej. Jest to głównie związane ze współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale o tym napiszę w następnym poście.
Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego wodę z ogórków kiszonych.
Składniki:
- 250 ml wody
 - 2 czubate łyżki mąki gryczanej
 - 3 ząbki czosnku
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku.
 - Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
 - Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
 - Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką.
 - Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni.
 
Przepis na żurek dostępny TUTAJ. 
Brak komentarzy
Prześlij komentarz