Nieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. W tym roku postanowiłam sama go przygotować. Raczej nie tradycyjny, a w wersji wegetariańskiej/wegańskiej. Jest to głównie związane ze współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale o tym napiszę w następnym poście.
Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego wodę z ogórków kiszonych.
Składniki:
- 250 ml wody
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
- Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
- Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką.
- Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni.
Przepis na żurek dostępny TUTAJ.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz