Zakwas gryczany na żurek :)

15 kwietnia 2014

Nieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. W tym roku postanowiłam sama go przygotować. Raczej nie tradycyjny, a w wersji wegetariańskiej/wegańskiej. Jest to głównie związane ze współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale o tym napiszę w następnym poście.

Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego wodę z ogórków kiszonych.


Składniki:
  • 250 ml wody
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku. 
  2. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. 
  3. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. 
  4. Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką. 
  5. Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni.


Przepis na żurek dostępny TUTAJ

Brak komentarzy

Prześlij komentarz