Zakwas gotowy (przepis TUTAJ) to czas na ugotowanie żurku. Jest szybki w przygotowaniu, bo potrzebujesz 1 godziny. Ma ciekawy smak, bardzo zbliżony do tradycyjnego żurku, a jednak jest w nim "coś" oryginalnego. Ponownie jestem miło zaskoczona końcowym efektem. Żurek jest pyszny! Produkty Polsoja idealnie dopełniły smak.
Składniki:
- zakwas z tego przepisu
- 1 l wody
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- pół średniej cebuli
- 1 duży ziemniak
- 2 białe kiełbaski Polsoja
- pół kostki tofu wędzonego Polsoja
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz prawdziwy i ziołowy
- 100 ml mleka sojowego niesłodzonego
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę. Obierz warzywa i pokrój w grubą kostkę lub talarki. Dodaj do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przypraw. Po około 20 minutach dodaj ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowe.
- Po kolejnych 10 minutach wlej zakwas. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania rozrób mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zapraw żurek. Ponownie zagotuj i gotowe.
- Podając dodaj pokrojone w kostkę tofu.
Oj z chęcią bym pojadła takiego żureczku :D Kiełbaski idealnie się sprawdzają w zupie, już sprawdziłam ;) A w tofu sie poprostu zakochałam odkąd spróbowałam ;D
OdpowiedzUsuń