Wegański żurek :)

19 kwietnia 2014

Zakwas gotowy (przepis TUTAJ) to czas na ugotowanie żurku. Jest szybki w przygotowaniu, bo potrzebujesz 1 godziny. Ma ciekawy smak, bardzo zbliżony do tradycyjnego żurku, a jednak jest w nim "coś" oryginalnego. Ponownie jestem miło zaskoczona końcowym efektem. Żurek jest pyszny! Produkty Polsoja idealnie dopełniły smak.



Składniki:

Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę. Obierz warzywa i pokrój w grubą kostkę lub talarki. Dodaj do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przypraw. Po około 20 minutach dodaj ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowe. 
  2. Po kolejnych 10 minutach wlej zakwas. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. 
  3. Pod koniec gotowania rozrób mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zapraw żurek. Ponownie zagotuj i gotowe.
  4. Podając dodaj pokrojone w kostkę tofu.

1 komentarz

  1. Oj z chęcią bym pojadła takiego żureczku :D Kiełbaski idealnie się sprawdzają w zupie, już sprawdziłam ;) A w tofu sie poprostu zakochałam odkąd spróbowałam ;D

    OdpowiedzUsuń