środa, 7 maja 2014

Gęsta owsianka jagodowa :)

W mojej zamrażarce uchowało się jeszcze pudełeczko zeszłorocznych jagódek. Pomyślałam, że dodam je do mojej ulubionej owsianki. Wyszła przepyszna :) Przepis jest prosty, warty spróbowania. 



Składniki:
- 200 ml mleka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki jagód (u mnie mrożone)
- słodzidło (u mnie stewia)

Przygotowanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem, są gotowe do momentu wchłonięcia wody. Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki, jagody i słodzidło. Gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut. Następnie odstawiamy na 15-20 w celu mocniejszego zgęstnienia owsianki i lekkiego jej ochłodzenia, które się przydało podczas ostatnich gorących dni :)

W lato można przygotować ją wcześniej i wstawić na noc do lodówki. A rano mamy gotowe śniadanko na upalne dni :)

3 komentarze:

  1. Mniam! ja już niestety takich skarbów nie mam w zamrażarce, pozostaje mi czekanie na sezonowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj była pyszna :) Mój skarb już się powoli kończy i też czekam z niecierpliwością na świeże jagódki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...