Bakłażan ponownie zawitał w mojej kuchni. Tym razem przyrządziłam z niego frytki. Dodałam ulubione przyprawy i upiekłam. Są genialne! Polecam.
Składniki:
- bakłażan
- 1 łyżka oleju (u mnie z awokado)
- sól
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zebrać z wierzchu warzywa powstałe kropelki, w ten sposób pozbywamy się goryczki.
- Plastry bakłażany pokroić w długie paski.
- Olej wymieszać z przyprawami i za pomocą pędzelka posmarować frytki.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 30 minut.
woooooww jaki super pomysł na zdrowe frytki :) zrobię na bank, razem z frytkami z selera - też się czaiłam z wypróbowaniem przepisu :) pyszności!
OdpowiedzUsuń