środa, 17 września 2014

Paprykowy bakłażan z piersią z kurczaka i frytki do tego :)

To była miłość od pierwszego...spróbowania. Pokochałam bakłażana za smak, prostotę w przygotowaniu i możliwość przygotowania z niego wielu pysznych smakołyków. Tak jak dzisiaj - propozycja obiadowa. Bakłażan nafaszerowany chudym mięsem, warzywami + frytki, oczywiście z bakłażana. Prezentuję danie na 1 osobę, dlatego drugą połówkę bakłażana wykorzystałam na frytki. Ale równie dobrze możesz zrobić dwie porcje bakłażana faszerowanego. 


Składniki:
- średni bakłażan
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/3 małej papryki
- 1/3 papryczki chilli
- mała cebulka
- 2 plastry pomidora
- mała garstka startego sera żółtego/mozzarelli
- świeże listki bazylii (można użyć suszonej)
- przyprawy: wg upodobań, u mnie: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry, zioła prowansalskie, tymianek, oregano

Przygotowanie:
Bakłażana należy umyć i przekroić wzdłuż. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z paprykami i cebulką. Przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Osuszonego bakłażana oprószamy lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszerujemy, na wierzch kładziemy plastry pomidora i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180*C na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.
Jeżeli chcesz zrobić frytki zapraszam do wcześniejszego przepisu → TUTAJ

Farsz z piersią z kurczaka i warzywami :)

Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem :)

Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem :)

Bakłażan wędruje do piekarnika :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...