środa, 17 września 2014

Faszerowany bakłażan z piersią z kurczaka + frytki :)

Polubiłam bakłażana za smak, prostotę w przygotowaniu i możliwość przygotowania z niego wielu pysznych dań. Tak jak dzisiaj - propozycja obiadowa. Bakłażan nafaszerowany chudym mięsem, warzywami + frytki, oczywiście z bakłażana. Prezentuję danie na 1 osobę, dlatego drugą połówkę bakłażana wykorzystałam na frytki. Ale równie dobrze możesz zrobić dwie porcje bakłażana faszerowanego. 


Składniki:
  • średni bakłażan
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1/3 małej papryki
  • 1/3 papryczki chilli
  • mała cebulka
  • 2 plastry pomidora
  • mała garstka startego sera żółtego/mozzarelli
  • świeże listki bazylii (można użyć suszonej)
  • sól i przyprawy wg upodobań, u mnie: pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry, zioła prowansalskie, tymianek, oregano

Przygotowanie:
  1. Bakłażana należy umyć i przekroić wzdłuż. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. 
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, tak samo postępuj z paprykami i cebulą. Przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilkę. Osuszonego bakłażana oprósz lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszeruj, na wierzch połóż plastry pomidora i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180*C na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posyp tartym serem.
  3. Jeżeli chcesz zrobić frytki zapraszam do wcześniejszego przepisu → TUTAJ


Farsz z piersią z kurczaka i warzywami.

Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem.

Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem.

Bakłażan wędruje do piekarnika.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...