niedziela, 22 marca 2015

Placek owsiany z prażonym jabłkiem :)

Lekka modyfikacja TEGO przepisu. Placki owsiane tak mi zasmakowały, że obecnie robię bardzo często. Za każdym razem staram się coś zmienić, coś dodać, tak by wyszedł jeszcze smaczniejszy :) Mąka poszła w odstawkę Teraz królują płatki owsiane! :)


Składniki:

  • 50 g płatków owsianych 
  • 1 miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa od kulturystyka.sklep.pl
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado)
  • dodatki: dżem jagodowo - borówkowy bez cukru, domowje roboty oraz masło orzechowe crunchy 

Przygotowanie:
  1. Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut do napęcznienia.
  2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Upraż w garnku z niewielką ilością wody. 
  3. Namoczone płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami. 
  4. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę owsianą, zmniejsz ogień, na wierzchu ułóż prażone jabłka, przykryj pokrywką i smaż ok. 5 minut z każdej strony.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 


5 komentarzy:

  1. chyba zaserwuję dzisiaj narzeczonemu, będzie w 7 niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także uważam, że wszelkie owsiane placki są najlepsze i często robię podobne, ale nigdy nie używałam odżywki białkowej. Wygląda super, a do tego pozazdrościłam Ci tego domowego dżemu jagodowo - borówkowego :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim omletem można się spokojnie najeść :D A połączenie dżemu z masłem orzechowym jest strzałem w dziesiątkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniały placek, już mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...