wtorek, 14 lipca 2015

Pieczony bakłażan z cukinią :)

Bakłażan i cukinia to jedne z moich ulubionych warzyw, a frytki z oberżyny, czyli właśnie bakłażana są genialne, w razie czego przepis jest TUTAJ :)
Pieczone warzywa to świetny dodatek do głównego dania, ale także jako osobna przekąska. Są ciekawą propozycją na ubogowęglowodanową kolację. Są pyszne! Mięciutkie, soczyste, dobrze przyprawione!

Składniki (1-2 porcje):
Przygotowanie:
  1. Bakłażana pokrój w plastry od 0,5 do 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 20 minut. Następnie papierowym ręcznikiem zbierz powstałe na wierzchu warzywa kropelki - dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego smaku.
  2. Cukinię również pokrój w podobne plastry.
  3. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Oprósz przyprawami.
  5. Piekarnik nagrzej do 180*C, wstaw warzywa i piecz 25 minut. 
  6. Przed podaniem skropić warzywa olejem arganowym. 

2 komentarze:

  1. O tak! cukinię chętnie byśmy sobie w takim wydaniu zjadły :P Bakłażana niekoniecznie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym teraz takie zjadła ;) Uwielbiam pieczone warzywa, a cukinia jest jednym z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...