Super Krówka - kokos, truskawka, banan ORAZ krem pistacjowo-kakaowy :)

14 września 2017

Kto czekał na nowe smaki produktów Super Krówka? 😏 Pierwsze spotkały się z dużą ilością pozytywnych opinii, tak było też w moim przypadku. Bez obaw, a z dużą ciekawością podeszłam do testów nowych smaków tych wegańskich i ekologicznych słodyczy. Wszystko znajdziecie na dole, a dla przypomnienia zostawiam linki do recenzji poprzednich wariantów smakowych ➡ CUKIERKI / KREM



KOKOS
cukier kokosowy (47,1%) * mleko kokosowe w proszku (19%) * syrop ryżowy * wiórki kokosowe (7%) * białko słonecznika * guma arabska (błonnik z akacji)

Nie ma co ukrywać, że to chyba na ten smak czekałam najbardziej. Jako miłośniczka kokosa jest to chyba zrozumiałe 😄 Krówki o smaku kokosowym są bardzo podobne do pierwszych smaków (toffi i kakao) pod względem konsystencji, natomiast pod względem smaku bardzo przypominają wersję naturalną, czyli toffi. Kokos według mnie powinien być jeszcze bardziej wyczuwalny, choć teraz się zastanawiam czy nadal byłoby to możliwie, skoro krówki zrobione są głównie z kokosowych produktów. Jedyną kwestią, która różni wersję toffi od wersji kokosowej jest obecność wiórków kokosowych w wersji oczywiście kokosowej. Składnika tego jest jednak niewiele, bo zaledwie 7%, ale jak się dobrze przyjrzeć to można zauważ je w strukturze krówki. Natomiast w smaku wyczuwasz ich obecność podczas gryzienia, gdyż są jakby lekko twardawe. W tej wersji krówki są bardziej kruche aniżeli ciągnące. To znaczy, że mają grubszą wierzchnią warstwę, niż środek, którego jest niewiele i nie ciągnie się tak jak w poprzednich wersjach. Zresztą możecie to zobaczyć na zdjęciach i porównać z tymi wcześniejszymi. Wersja kokosowa bardzo przypadła mi do gustu i byłabym nią zachwycona w 100% gdyby jeszcze bardziej przybliżono ją do typowej krówki "ciągutki". Mimo to nadal ją uwielbiam i zdecydowanie mogę polecić ten smak.

Wartość odżywcza na 100 g produktu:
energia: 439 kcal 
białko: 4,7 g 
tłuszcz: 17 g 
węglowodany: 65 g  (w tym cukry 58 g)
błonnik: 4,7 g 



TRUSKAWKA
cukier kokosowy * mleko kokosowe w proszku * syrop ryżowy * białko słonecznika * guma arabska (błonnik z akacji) * truskawka liofilizowana w proszku (2%) * aromat naturalny

Krówki o smaku truskawkowym są na pewno bardzo ciekawe, bo raczej nie spotyka się podobnych cukierków właśnie w takiej wersji smakowej (chyba, że ja nic o tym nie wiem). W tych krówkach zdecydowanie przeważa ilość cukierków, których konsystencja jest bardziej krucha niż taka o ciągnącym, kleistym środku. Choć te, nazywane powszechnie "ciągutkami" także się trafiają, o czym możecie się przekonać zerkając na poniżej zamieszczone zdjęcie. Można więc wnioskować, że w opakowaniu trafisz zarówno na wersje kruche, jak i tzw. ciągutki (i to chyba tyczy się wszystkich smaków). Smak faktycznie jest różniący, jednak obecności truskawki bym nie rozpoznała. Z kolei czuć bardzo lekką kwaskowatą nutkę owocową. Myślę, że jest to normalne skoro wspomnianej truskawki jest zaledwie 2%, a dopomaga jej aromat. Na chwilę obecną (próbowałam 5 smaków - toffi, kakao, kokos, banan i truskawka) jest to na razie smak, którego nie wybrałabym ponownie. Nie piszę, że jest nie smaczny, jednak na tle pozostałych wariantów wypada według mnie najsłabiej.

Wartość odżywcza na 100 g produktu:
energia: 417 kcal 
białko: 4,4 g 
tłuszcz: 13 g 
węglowodany: 70 g  (w tym cukry 63 g)
błonnik: 4,0 g 


BANAN
cukier kokosowy * mleko kokosowe w proszku * syrop ryżowy * białko słonecznika * banan liofilizowany w proszku (4%) * guma arabska (błonnik z akacji) * aromat naturalny

Ponownie spotykamy się z dość nietypowym, ale zarazem bardzo interesującym smakiem cukierków krówek. Banan, podobnie jak w wersji truskawkowej występuje w postaci liofilizowanej. Jest go niewiele, bo zaledwie 4% (choć i tak więcej niż w truskawce, tam było truskawki 2%), przez co nie wierzyłam początkowo, że będzie można poczuć jego obecność. Jednak bardzo się myliłam. Banan jest bardzo dobrze wyczuwalny. Jego naturalny smak czuć podczas jedzenia. Krówka jest bardzo dobra, krucha z wierzchu, z ciągnącą masą w środku - ale to też zależy, na jaką trafisz. Tak jak pisałam wcześniej - czasami trafiają się typowe krówki ciągutki, a innym razem wersje kruche, nie zależnie od danego smaku. Podsumowując, bardzo miłe zaskoczenie, smak bananowy jak najbardziej polecam. 

Wartość odżywcza na 100 g produktu:
energia: 419 kcal 
białko: 4,4 g 
tłuszcz: 13 g 
węglowodany: 70 g  (w tym cukry 62 g)
błonnik: 4,0 g 



KREM PISTACJOWO-KAKAOWY

SKŁAD ➝ cukier kokosowy * mleko kokosowe w proszku * olej słonecznikowy * pasta z pistacji (10%) guma arabska (błonnik z akacji) * proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu (5%) * olej kokosowy * emulgator: lecytyna słonecznikowa 

Krem jest ekologiczny, wegański, bezglutenowy, pozbawiony ulepszaczy i konserwantów, a także oleju palmowego.

SMAK ➝ Krem w wersji pistacjowej moim zdaniem znacząco nie różni się od kremu z orzechami laskowymi, który opisywałam TUTAJ. Jest bardzo do niego podobny, niemalże nie zauważam żadnej różnicy. Pistacji jako tako nie czuć, ale myślę że subtelnie wpływają one na smak, przez co faktycznie można poczuć w tym kremie coś innego niż orzechy laskowe, jak to było w poprzedniej wersji. Jest jeszcze jedna kwestia, która różni się od kremu z orzechami laskowymi. A mianowicie w tej wersji olej słonecznikowy pojawił się na trzecim miejscu, z kolei w kremie orzechowo-kakaowym był na czwartym, więc było go mniej, a za to więcej orzechów, tu jest na odwrót. Krem nadal jest dość mocno słodki, a masa ma konsystencję krówki ciągutki. Jest kremowa, w smaku kakaowo-kokosowa. Ta wersja smakowa jak najbardziej mi smakowała i mogę ją polecić. Chociaż na pewno wolałbym większą ilość orzechów, a mniejszą oleju, mimo tego że byłaby to różnica nawet kilku procent. 

Wartości odżywcze (w 100 g):
energia: 502 kcal
białko: 4,7 g
węglowodany: 53 g (w tym cukry 49 g)
tłuszcz: 28 g
błonnik: 8,4 g


A Wy jakie produkty od Super Krówki już próbowaliście? 😋

6 komentarzy

  1. Czekam aż w Rossmannie pojawią się kokosowe krówki i krem pistacjowy, bo jak dotąd nigdzie się na nie natknęłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krówki kokosowe.. ostatnio jadłam kokosowego RAW batona, który w smaku skojarzył mi się z kokosową krówką, jestem ciekawa jak odebrałabym te krówki :) Krem ma cudowną konsystencję - taką apetyczną :) Rzeczywiście szkoda,że nie ma nim więcej orzechów, ale dobrze, że mimo tego krem ratuje się smakiem :)
    Jeszcze tych produktow u siebie nie widziałam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie nieco wersja kokosowa rozczarowała, bo nie czułam takiego mocnego aromatu kokosa - była to właśnie krówka Toffi z wiórkami kokosowymi. Nie próbowałam truskawki i banana, ale nieco rozczarowałby mnie nikły aromat owocu w tym pierwszym wariancie. Podobnie mała wyczuwalność pistacji w tym kremie - chyba pozostanę przy wersji laskowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rajku, ale zazdroszczę krówek truskawkowych i kremu :) Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  5. Krówki krówkami ale ten krem to byśmy zjadły jako pierwsze <3

    OdpowiedzUsuń