Ciasto SNICKERS - wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia

11 sierpnia 2018

Pamiętacie mój przepis na nieudane ciasto snickers, które finalnie zamieniłam na deser? Koniec końców wyszło coś przepysznego, a efekt można sprawdzić TUTAJ
Już wtedy wiedziałam, że mimo pierwszej nieudanej próby i tak przygotuję to ciasto i właśnie to zrobiłam 😂 Ciasto snickers, jak sama nazwa wskazuje jest z dodatkiem, a raczej z dużą ilością orzeszków ziemnych. Znajdziesz je tutaj w każdej warstwie, począwszy od spodu, a kończąc na samej polewie. Spód jest bardzo prosty, to zwyczajne połączenie daktyli i masła orzechowego z kakao. Główna masa powstała na bazie kaszy jaglanej, także z dodatkiem masła orzechowego i kilku innych składników. Nie zabrakło również polewy, w wersji kakaowo-orzechowej oraz całych orzeszków. Ciasto wyszło przepyszne, mocno orzechowe i nawet nie tak mocno słodkie, jako mogłoby się wydawać. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru białego.

Do przygotowania poniższego ciasta użyłam fantastycznych maseł orzechowych od marki Orzechownia (TUTAJ profil na Facebooku). Na razie w ofercie występują dwie wersje tego masła - naturalna oraz słony karmel. I ten drugi wariant szczególnie polecam Wam spróbować. Jest przepyszny! Ma karmelkowy posmak za sprawą dodatku daktyli oraz aromatu karmelowego oraz ogólny słodko-słony smak. Te naturalne także jest pyszne, w składzie znajduje się 100% orzechów, więc jest to kwintesencja smaku orzeszków ziemnych. 


Spód:
Masa jaglana:
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 200 ml wody
  • 150 ml mleka roślinnego 
  • 100 g masła orzechowego karmelowego (Orzechownia)
  • 2 czubate łyżki cukru kokosowego lub innego słodzika 
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 
  • 2 łyżki soku cytryny 
Polewa czekoladowo - orzechowa:

Przygotowanie:
  1. Spód przygotuj poprzez zmielenie z malakserze wszystkich składników, tak aby powstała zwarta masa. Wyłóż nią spód swojej foremki (moja to mała tortownica o średnicy 16 cm).
  2. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie do momentu wchłonięcia płynu, a następnie zostaw jeszcze pod przykryciem na 10 minut. 
  3. Kolejno zmiksuj ją z pozostałymi składnikami na w miarę możliwości najgładszą, bezgrudkową konsystencję. I wyłóż na spód. 
  4. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin, aż masa jaglana stężeje i będzie możliwa do krojenia. 
  5. Ciasto przed podaniem polej kremem czekoladowym (wymieszaj masło orzechowe z kakao i wodą, dodawaj po trochę wody, aby konsystencja była możliwa do polewania wierzchu ciasta) i obsyp prażonymi orzeszkami ziemnymi. 

6 komentarzy

  1. Ile kalorii ma ciasto? Ile jest w nim białka, tłuszczu i węglowodanów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Gdybym policzyła na pewno taką informację zawarłabym w poście. Polecam stronę ilewazy.pl do samodzielnego obliczenia zawartości poszczególnych składników ;)

      Usuń
  2. 10000% orzechowości <3 Tak lubimy najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej ja robiłam i moj snickers nie wyszedł taki zbity w całość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, nie wiem co mogło być tego przyczyną. Jak widać na zdjęciu, moje ciacho jest zwarte i w pełni udane. Może za bardzo rozrzedziłaś masę jaglaną i się nie ścięła, bo nie dała rady przyjąć tyle płynu?

      Usuń