Żytnia tarta z czekoladowym budyniem :)

20 października 2013

Najlepszym elementem tej tarty jest ciasto. Bardzo dobre, a ponad to pozbawione tłuszczów i mimo tego nadal kruche, jak na tarte przystało.


Składniki:
  • 200 g mąki żytniej
  • 100 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki miodu
Masa budyniowa:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 750 ml mleka
  • ksylitol/erytrol wg uznania 

Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto połącz ze sobą i ugnieć. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą. Mocząc dłonie w wodzie ciasto nie będzie się tak przyklejać. Uformowane ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180*C, na ok. 25 minut. Po upieczeniu, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na ok. 10-15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj masę budyniową. To nic innego jak ugotowany zwyczajny budyń. Jest mniej mleka, aby masa była bardziej gęsta.
  3. Na gotowe ciasto wylej masę budyniową i schłodź (w lodówce, a porą zimową na parapecie). Po kilku godzinach ciasto jest gotowe.

1 komentarz