Owsianka jagodowa :)

7 maja 2014

W mojej zamrażarce uchowało się jeszcze pudełeczko zeszłorocznych jagód. Pomyślałam, że dodam je do mojej ulubionej owsianki. Wyszła przepyszna. Przepis jest prosty i warty spróbowania. 



Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki jagód (u mnie mrożone)
  • słodzidło (u mnie stewia)

Przygotowanie:
  1. Płatki zalej wrzątkiem do ich zakrycia. Będą gotowe, kiedy wchłoną całą wodę
  2. Mleko zagotuj, dodaj płatki, jagody i słodzidło. Gotuj jeszcze przez ok. 8 minut. 
  3. Następnie odstaw na 15-20 w celu mocniejszego zgęstnienia owsianki.

W lato można przygotować ją wcześniej i wstawić na noc do lodówki. A rano mamy gotowe zimne śniadanie idealne na upalne dni.

3 komentarze

  1. Mniam! ja już niestety takich skarbów nie mam w zamrażarce, pozostaje mi czekanie na sezonowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj była pyszna :) Mój skarb już się powoli kończy i też czekam z niecierpliwością na świeże jagódki :)

      Usuń